Η Ρωσία προσπαθεί να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως πελάτη φυσικού αερίου
Στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης του ηγέτη της Κίνας Σι Τζίπίνγκ στη Μόσχα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου θα συζητηθούν ανάμεσα σε άλλα θέματα και το επίμαχο της ενεργειακής συνεργασίας και του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2 προς την Κίνα.
Ο βοηθός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα» και έδωσε καταφατική απάντηση σε ερώτηση αν θα συζητηθεί ο αγωγός Power of Siberia 2.
Η Ρωσία πρότεινε τον αγωγό μέσω της Μογγολίας πριν από χρόνια, ωστόσο η Μόσχα προσβλέπει στο Πεκίνο για να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως τον σημαντικότερο πελάτη φυσικού αερίου.
Η Κίνα δεν αναμένεται να χρειαστεί πρόσθετη προμήθεια φυσικού αερίου πριν από το 2030, λένε οι εμπειρογνώμονες. Ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει ακόμη να συμφωνηθούν για να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού είναι η τιμή του φυσικού αερίου.
Ο αγωγός μήκους 2.600 χιλιομέτρων θα μπορούσε να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, δηλαδή λίγο λιγότερο από τον αγωγό Nord Stream 1 που έχει πλέον καταργηθεί και συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στη δικαιοσύνη η οικογένεια της μικρής Μαριτίνας κατά της ΜΚΟ Παιδική Χαρά
- Νέα εταιρεία από τον Ευτύχη Βασιλάκη στα ακίνητα
- Στο σφυρί τα δευτερεύοντα ακίνητα 675 δανειοληπτών για να σωθεί το βασικό κεραμίδι
- Coca Cola HBC: Τι απαντά ο όμιλος για το ενδεχόμενο αλλαγής ελέγχου
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η υπόθεση του Ευάγγελου Μυτιληναίου και η παραγραφή της μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επί Τσίπρα
- Πανικός στις διεθνείς αγορές από το τεχνολογικό κραχ
- Στα 99 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο
- Wall Street: S&P 500 και Nasdaq τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Απρίλιο του 2025
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








