Τέθηκαν υπόψιν των κ.κ. υπουργών, Κωστή Χατζηδάκη, Τάκη Θεοδωρικάκου, Άκη Σκέρτσου και Σοφίας Ζαχαράκη
Σειρά προτάσεων για τη βελτίωση του επενδυτικού προγράμματος για τα ακίνητα, την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τη δημιουργία συνθηκών επίλυσης του στεγαστικού ζητήματος στη χώρα μας, κατέθεσε στα αρμόδια υπουργεία, η Επιτροπή Ακινήτων του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών & Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕ|Ε).
Οι προτάσεις που τέθηκαν προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, κατατέθηκαν μετά από διαβούλευση μεταξύ των μελών της ΣΑΕ/Ε, με όλα τα μέρη της αγοράς ακινήτων.
Συγκεκριμένα:
Πρόταση Α.
Τα οικιστικά ακίνητα με κατασκευαστικές άδειες από την 01.01.2025 και μετά να παρέχουν το δικαίωμα της Άδειας Μόνιμης Παραμονής Επενδυτή στο ποσό των 250.000€ χωρίς περιορισμούς στην επιφάνεια, αντίθετα με ό,τι ισχύει σήμερα που πρέπει να είναι επιφανείας 120 τμ και άνω, αλλά με διατήρηση της απαγόρευσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Πρόταση Β.
Οι πρεσβείες μας σε Beijing, Shanghai, Guangzhou και Istanbul, να μπορούν να παρέχουν βιομετρικά στοιχεία, ώστε να αποφεύγεται το περιττό ταξίδι στην Ελλάδα για δακτυλικά αποτυπώματα και να ολοκληρώνεται η διαδικασία εξ αποστάσεως.
Την αναγκαιότητα του μέτρου κατέδειξε η περίοδος της πανδημίας, αλλά και η σημερινή περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με τον αριθμό ταξιδιωτών και τις μεταφερόμενες ιώσεις.
Πρόταση Γ.
Ο απαιτούμενος χρόνος έκδοσης των Αδειών Μόνιμης Παραμονής Επενδυτή μέσω απόκτησης ακινήτου να ανέρχεται αυστηρά 2-3 μήνες, όπως συνέβαινε στην αρχή εφαρμογής του προγράμματος, και όχι όπως έχει καταλήξει σήμερα που ανέρχεται σε 19 μήνες. Σημειωτέον ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι αιτήσεις Απριλίου 2023 εξετάζονται Νοέμβριο 2024.
Είναι αυτονόητο, ότι αυτή η κατάσταση εκθέτει τη χώρα και την υποβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό σε σχέση με τους ανταγωνιστές, ειδικά αφού έχει συσταθεί ειδικό τμήμα στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου για επενδυτές με στόχο ακριβώς την μείωση του απαιτούμενου χρόνου επεξεργασίας των αιτήσεων.
Πρόταση Δ.
Κατόπιν της αύξησης του ποσού της κατώτατης επιλέξιμης επένδυσης για αγορά ακίνητου στην Ελλάδα στα ποσά των 800.000 και 400.000 ευρώ, κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα ποσά των κατωτάτων ορίων στις λοιπές προβλεπόμενες μορφές χρηματοοικονομικών επενδύσεων, όπως επενδύσεις σε ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις, εισφορά κεφαλαίου σε εταιρείες κατά το άρθρο 99, νόμος 5038/2023, ώστε το ελληνικό πρόγραμμα Άδειας Μόνιμης Παραμονής Επενδυτή να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους υποψήφιους επενδυτές και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του έναντι των όμοιων προγραμμάτων που λειτουργούν σε άλλες χώρες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέα εξαγορά της ΔΕΗ σε Πολωνία και Ουγγαρία με υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο 2 GW
- Νέα ένταση μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας για το μεταναστευτικό – Η Μαδρίτη απειλεί με αντίμετρα
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ - Όμιλος ΔΕΗ: Νέα συμφωνία για χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 2 GW σε Πολωνία και Ουγγαρία
- ΗΠΑ: Εφετείο «παγώνει» το σχέδιο Τραμπ για αίθουσα χορού 400 εκατ. δολαρίων στον Λευκό Οίκο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για τον Stoxx 600 – Η καλύτερη εβδομάδα από τα τέλη Ιουνίου
- Ρήγμα ΗΠΑ – ΕΚΤ για το γιεν: Η Ουάσιγκτον πούλησε ευρώ χωρίς να ενημερώσει τη Φρανκφούρτη
- QUALITY AND RELIABILITY Α.Β.Ε.Ε. - Ανακοίνωση Αγοράς Ιδίων Μετοχών
- Η Apollo αλλάζει «πίστα» στην easyJet: Premium θέσεις, έξτρα χρεώσεις και συνεργασίες μεγάλων αποστάσεων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








