Οικονομία

Tην «τεχνική παράταση» του μνημονίου συζητεί σήμερα το EuroWorking Group

Οι διευθετήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου προκειμένου να υπάρχει μια τεχνική παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του ελληνικού προγράμματος στήριξης θα εξετασθούν σήμερα Πέμπτη στο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος  θα ενημερώσει τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες των χωρών της ζώνης του ευρώ για τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών με την τρόικα και την πορεία των διαπραγματεύσεων και αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά στους δανειστές.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη Πέμπτη το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες είχε ζητήσει από τον κ. Αναστασάτο και τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου να προχωρήσει ταχύτερα η αξιολόγηση προκειμένου στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου η τρόικα να καταθέσει μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) που θα επέτρεπε να παρθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της  δόσης του 1,8 δισ. ευρώ και την χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης.

Καθώς Ελλάδα και – τρόικα φαίνεται πως δεν συγκλίνουν (μάλλον αποκλίνουν σε κάποια ζητήματα όλο και περισσότερο) η ζώνη του ευρώ προετοιμάζεται πλέον για την «τεχνική» παράταση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να μην χαθούν τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο, οι καθυστερήσεις στην αποκρυστάλλωση της συμφωνίας Ελλάδας- τρόικας μεταθέτουν και τις αποφάσεις του Eurogroup για την προληπτική γραμμή πίστωσης πέραν της 8ης Δεκεμβρίου.

Νέο χρονικό ορόσημο της διαπραγμάτευσης είναι η 15η Δεκεμβρίου. Μετά από αυτό τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς εθνικά κοινοβούλια κρατών της ζώνης του ευρώ διακόπτουν τις εργασίες τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αλλά για να παρθούν αποφάσεις τόσο για την τεχνική παράταση, όσο και για τη νέα προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL) προϋπόθεση είναι να υπάρχει συμφωνία με την τρόικα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

close menu