Μείωση κατά 1,72 δισ. ευρώ παρουσίασε, κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023, η ονομαστική αξία των δανείων τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ και έχουν μεταβιβαστεί σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού
Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων από servicers μειώθηκε σε 69, 466 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023, από 71,186 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.
Στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνεται ότι από το δ΄ τρίμηνο του 2022 στην ονομαστική αξία των δανείων δεν περιλαμβάνονται οι εξωλογιστικοί τόκοι και οι διαγραφές από τα πιστωτικά ιδρύματα που μεταβίβασαν το χαρτοφυλάκιο των δανείων. Η αλλαγή στη μεθοδολογία έγινε για να εναρμονιστούν τα στατιστικά στοιχεία με τα αντίστοιχα εποπτικά.
Δάνεια προς επιχειρήσεις
Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε σε 22,848 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023, από 23,953 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 1,08 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 22,81 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 11.537 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 38 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023.
Δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις
Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 542 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 9,051 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023.
Δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα
Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 74 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 37,566 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 182 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15,631 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 117 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21,646 δισ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Anthropic: Βουτιά στις καθαρές ζημίες και άλμα στα έσοδα γ΄τριμήνου ενόψει της ιστορικής IPO
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις συμπληρωματικού φόρου – Οι προθεσμίες και οι υπόχρεοι
- Mermeren: Πτώση 57% στα καθαρά κέρδη και 42,8% στον τζίρο το εννεάμηνο
- ElvalHalcor: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Νικόλαος Καραμπατέας
- MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP - ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 01/01/2026 30/09/2026
- MIG: Ισχυρή υποχώρηση 43% στα EBITDA του 9μηνου, αλλά αύξηση 6,3% σε συγκρίσιμη βάση
- TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ - Ανακοίνωση Αγοράς Ιδίων Μετοχών
- ΟΤΕ: Πρόταση για ανανέωση της θητείας του Κώστα Νεμπή έως το 2030
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








