Πρόσωπα

Τζερόμ Πάουελ (Fed): «Δεν χρειάζεται να βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια»

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, θέλοντας να κρατήσει χαμηλά τις προσδοκίες της αγοράς

Tην άποψη πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια εξέφρασε ο Τζερόμ Πάουελ σε εκδήλωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – Federal Reserve System (Fed) του Σαν Φρανσίσκο. Είναι, ίσως ευτύχημα πως η Wall Street δεν λειτουργεί σήμερα λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής, ώστε να μην αντιδράσει στις δηλώσεις Πάουελ και την νέα άνοδο του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που είναι ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed.

«Δεν χρειάζεται να βιαστούμε να μειώσουμε (τα επιτόκια)» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζερόμ Πάουελ, αποδεχόμενος εξάλλου ότι τα τελευταία στοιχεία δεν είναι τόσο θετικά όσο αυτά που κατέγραψε η οικονομία πέρυσι.

Κατά τον ίδιο ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και μάλιστα επεσήμανε ότι ο σημερινός δείκτης PCE διαμορφώθηκε στα αναμενόμενα επίπεδα, δεδομένου πως ο ρυθμός υποχώρησης του πληθωρισμού έχει περιοριστεί σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Μάλιστα υποστήριξε ότι το μονοπάτι πτώσης του πληθωρισμού κάποιες φορές θα εμφανίζει λακκούβες.

Όμως, παρά την επιβράδυνση της πτώσης του πληθωρισμού ξεκαθάρισε ότι το συμβούλιο δεν πρόκειται να αντιδράσει υπερβολικά.

Επίσης, ο επικεφαλής της Fed αναφέρθηκε και στην πορεία της αγοράς εργασίας, που επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο του συμβουλίου, επισημαίνοντας πως μια απρόσμενη αποδυνάμωση της θα ωθούσε την κεντρική τράπεζα να αντιδράσει.

Πάντως, ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει πλέον ως πιθανή την υποχώρηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

Θυμίζουμε πως η Fed, στην τελευταία συνεδρίαση της προ ημερών, διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο εύρος του 5,25% έως 5,50%, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση της πως θα προχωρήσει σε τρεις περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά.

Η πρόβλεψη αυτή καλλιέργησε ένα κλίμα ευφορίας στην αγορά εκτοξεύοντας τους δείκτες της Wall Street σε νέα υψηλά, παρά το γεγονός ότι έτερα μέλη του συμβουλίου έχουν υιοθετήσει πιο… γερακίσια οπτική.

Σε δηλώσεις του, την Τετάρτη, ο κυβερνήτης της Fed, Κρίστοβερ Γουόλερ που είναι από τις πιο σκληροπυρηνικές φωνές στους κόλπους της κεντρικές τράπεζας χαρακτήρισε ως απογοητευτικά τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού από τις αρχές της χρονιάς. Και για το λόγο αυτό υποστήριξε ότι πιθανότατα το συμβούλιο μπορεί να χρειαστεί να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι υπολόγισε μέχρι πρότινος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu