Οικονομία

Αγρότες: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής

Αφορά στις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από τις πυρκαγιές του 2023

Ξεκινάει η υλοποίηση του πλαισίου για την στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2023 σε Έβρο, Ρόδο και Θεσσαλία.

Στο πλαίσιο της ειδικής διαδικασίας του ν. 4797/2021 για την κρατική αρωγή, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής λόγω φυσικής καταστροφής, προχωράει η χορήγηση της προκαταβολής σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια, από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΦΕΚ Β’ 1891/26.03.2024), με την οποία παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως ελαιόδεντρα ή αμπέλια, από τις πυρκαγιές της περιόδου Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023 σε πληγείσες περιοχές της χώρας.

Μέσω της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 905 δικαιούχους κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ανέρχεται στα 10,42 εκατ. ευρώ και αφορά σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ελαιόδεντρα και λοιπά δέντρα), αμπέλια και αρωματικά φυτά.

Επιπλέον, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 1.204 δικαιούχους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ανέρχεται στα 5,25 εκατ. ευρώ. Συνολικά, πρόκειται εντός των αμέσως επόμενων ημερών, να καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ 15,67 εκατ. ευρώ σε πάνω από 2.100 δικαιούχους, των οποίων το φυτικό κεφάλαιο υπέστη ζημιές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

Ειδικότερα, πρόκειται να καταβληθούν τα εξής ποσά ανά περιοχή:

(α) 261.109 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφέρειας Αττικής,

(β) 286.405 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας,

(γ) 1.835.111 προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,

(δ) 7.383.468 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου,

(ε) 294.613 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,

(ζ) 99.041 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας,

(η) 21.438 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας,

(θ) 3.068.100 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων,

(ι) 394.109 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, και

(κ) 2.021.679 ευρώ προς δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.

Επισημαίνεται ότι η προκαταβολή ισούται με το 50% του τελικού ποσοστού δικαιούμενης επιχορήγησης, το οποίο έχει καθοριστεί το ανώτατο σε 70% της τελικής εκτίμησης της ζημιάς, όσο είναι δηλαδή και το ποσοστό επιχορήγησης που καταβάλλεται προς πληγείσες επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Ειδικά για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες η προκαταβολή ανέρχεται στο ήμισυ της προκαταβολής των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

«Έτσι, με την ειδική διαδικασία που έχει θεσπιστεί στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, με τη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και, φυσικά, του ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση προχωράει στη χορήγηση μίας σημαντικής προκαταβολής επί των απωλειών των δενδρωδών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των ελαιοκαλλιεργειών, σε χρόνους και ύψος που απέχουν παρασάγγας από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Έτσι, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το ποσό της προκαταβολής που θα χορηγηθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ανέρχεται σε 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για τα αμπελοειδή και τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερο σχήμα φύτευσης, στο ποσό των 1.750 ευρώ ανά στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες πυκνής φύτευσης (παλμέτες) και σε 700 ευρώ ανά στρέμμα για τα αρωματικά φυτά. Σύμφωνα με την τρέχουσα διαδικασία, η επιχορήγηση αφορά το 70% της αρχικά εκτιμηθείσας απώλειας, το οποίο μεταφράζεται – με την ολοκλήρωση της διαδικασίας – μέχρι και 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες πυκνής φύτευσης (παλμέτες) που έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά, ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών.

Επισημαίνεται πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξατομικευμένων ελέγχων από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ στις εν λόγω αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θα προσδιοριστούν τα τελικά ποσά επιχορήγησης προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τόσο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσο και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τα οποία και θα δρομολογηθούν μετά την αποκατάσταση, όπως θα προβλέπεται με επόμενη ΚΥΑ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu