Η οικονομική ανέχεια έφθασε να πλήττει το 52,9% του πληθυσμού
Αλματώδη αύξηση 11 ποσοστιαίων μονάδων, σημείωσε η φτώχεια στην Αργεντινή το τελευταίο εξάμηνο, με αποτέλεσμα ένας στους 2 κατοίκους να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η οικονομική ανέχεια έφθασε να πλήττει το 52,9% του πληθυσμού όπως αποκαλύπτουν επίσημοι αριθμοί οι οποίοι δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη.
Από το σύνολο του πληθυσμού των σχεδόν 47 εκατομμυρίων Αργεντινών, το 52,9% βρέθηκε τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς κάτω από το όριο της φτώχειας, έναντι 41,7% το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού ινστιτούτου στατιστικής (INDEC), τα πρώτα κατά την περίοδο πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται αφότου ανέλαβε την προεδρία ο ακραίος φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι τον Δεκέμβριο.
Την υπό εξέταση περίοδο, το INDEC προσδιορίζει το όριο της φτώχειας χρησιμοποιώντας καλάθι βασικών αγαθών και υπηρεσιών αξίας 237.000 πέσος (σχεδόν 240 δολαρίων ΗΠΑ).
Το ίδιο διάστημα, η ακραία φτώχεια, το όριο της οποίας είναι καλάθι βασικών τροφίμων αξίας 107.000 πέσος (109 δολαρίων) μεγεθύνθηκε επίσης θεαματικά, φθάνοντας να πλήττει το 18,1% του πληθυσμού (+6%), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Χαβιέρ Μιλέι, οικονομολόγος που αυτοχαρακτηρίζεται «αναρχοκαπιταλιστής», εφαρμόζει τους τελευταίους εννιά μήνες πολιτική δραστικής λιτότητας. Η συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο Αργεντινής έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε κατά 50% και πλέον στα τέλη του 2023, ενώ οι δημόσιες δαπάνες περιορίστηκαν δραματικά, στο όνομα του δημοσιονομικού στόχου του «μηδενικού ελλείμματος».
Έπειτα από εννιά μήνες, η πολιτική του έφερε επιβράδυνση του πληθωρισμού, περί το 4% σε μηνιαία βάση (από 17% κατά μέσον όρο σε μηνιαία βάση το 2023), ενώ υπήρξαν αλλεπάλληλοι μήνες μηδενικού δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι χωρίς προηγούμενο για 15 χρόνια στην Αργεντινή.
Αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε μεγάλη ύφεση (–3,5% στα τέλη του 2024, κατά προβλέψεις), ελεύθερη πτώση της δραστηριότητας και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ επανεξελέγη στην ηγεσία του CSU
- Η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών
- Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα έπειτα από ρωσική επίθεση χιλιάδες άνθρωποι
- Επίδομα Θέρμανσης: Εως τις 23 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση
- Ουάσινγκτον: Καταστροφικές πλημμύρες – Ολόκληρες περιοχές κάτω από το νερό
- Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο “χάρτης” των πληρωμών έως τις 19 Δεκεμβρίου
- Peter Greene: Νεκρός στο διαμέρισμά του ο κακός της “Μάσκας” και του “Pulp Fiction”
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








