Επιχειρήσεις

Dink: To μοντέλο οικογένειας που «τρέφει» τη δημογραφική κρίση – Ποιες επιχειρήσεις επωφελούνται

Πλέον είναι πολλά τα ζευγάρια που προτιμούν να υιοθετούν ζώα παρά να κάνουν παιδιά

Tαξίδια, πολυτελείς διακοπές, σπορ, ελάχιστες υποχρεώσεις: Μια νέα τάση στην οικογένεια και τη συμβίωση αναδύεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα

Εν μέσω πανδημίας είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή ως τάση, Από το τέλος του 2023, τα social media έχουν κατακλυστεί από έναν όρο που σταδιακά γίνεται γνωστός και στην Ελλάδα ως «Dink». Πρόκειται για ένα ακρωνύμιο που προέρχεται από τις λέξεις Dual Income Νο Κids (DINK), δηλαδή συνδέεται με τα ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά, αλλά έχουν διπλό εισόδημα από τις εργασίες τους, που τους επιτρέπει, εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος να καλοπερνάνε κάνοντας ταξίδια, τρώγοντας σε ποιοτικά εστιατόρια και κάνοντας σπορ.

Ειδικότερα, το hashtag Dink έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στο TikTok και όλο και περισσότερα βίντεο που δείχνουν τον τρόπο ζωής παντρεμένων ζευγαριών χωρίς παιδιά κερδίζουν έδαφος στο κοινωνικό δίκτυο.

Το Dink αφορά κυρίως γενιές όπως είναι οι millennials (γεννημένοι μεταξύ 1981 – 1996) και Gen Zers (γεννημένοι μεταξύ 1997 – 2012), οι οποίοι ονειρεύονται απλώς μια άνετη ζωή και ακολουθούν ένα διαφορετικό μοντέλο και πρότυπο ζωής, για να τα καταφέρουν.

Πέρα από το Dink την εμφάνισή της έχει επίσης κάνει και η DINKWAD. Πρόκειται για τάση που αναφέρεται στα ζευγάρια με διπλό εισόδημα χωρίς παιδιά – αλλά με σκύλο ή και γάτα. Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα ζευγάρια αντί να κάνουν παιδιά, προχωρούν στην υιοθέτηση κατοικίδιων είτε δηλαδή σκύλου είτε γάτας, τα οποία ναι μεν χρειάζονται φροντίδα αλλά δεν έχουν τις υποχρεώσεις μιας οικογένειας.

Τροφές για κατοικίδια: Αγορά 350 δις παγκοσμίως έως το 2027

Το γεγονός ότι η υιοθέτηση κατοικίδιων ζώων προτιμάται αρκετές φορές από τους εκπροσώπους της Dink τάσης αντί για την απόφαση γέννησης παιδιών έχει, ήδη, αφήσει το αποτύπωμά της στην παγκόσμια βιομηχανία.

Ενδεικτικά, η αξία της βιομηχανίας τροφών κατοικίδιων αποτιμήθηκε σε $99,1 δις για το έτος 2022 σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση της τάξης 4,3% ετησίως μέσα στην επόμενη επταετία.

Για κάποιους η ζωή με τα κατοικίδια είναι πιο ωραία

Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρύτερη αγορά των προϊόντων για ζώα συντροφιάς αυξήθηκε από $216 δις. το 2020, σε $232 δις το 2022.

Μάλιστα, οι σχετικές αναλύσεις εκτιμούν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης (CAGR) ο οποίος ανέρχεται σε ποσοστό 6,1%, θα εκτοξεύσει το ποσό αυτό στα $350 δις. έως το 2027.

Σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε το 2022 από τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης «διαΝέοσις» σε συνεργασία με την Ελληνική Κτηνιατρική εταιρεία αναφορικά με τη σχέση που έχουν οι Έλληνες με τα ζώα, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν κάποιο κατοικίδιο ζώο, το δημοφιλέστερο από τα οποία είναι ο σκύλος με ποσοστό 66,10%, ενώ ακολουθούν οι γάτες, τα πτηνά και τα ψάρια.

Adults only ξενοδοχεία: Αυξάνονται και πληθύνονται και στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, επίσης, μία από τις επιχειρήσεις που επωφελούνται από την Dink τάση είναι και τα ξενοδοχεία που έχουν επινοήσει διάφορες κατηγορίες φιλοξενίας για να ‘’κακομάθουν΄΄ τους πελάτες τους που έρχονται σε αυτά ως ζευγάρια μόνο χωρίς παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια το concept “adults only” (δηλαδή ‘’ενήλικες μόνο’’) έχει εξαπλωθεί στην Ελλάδα με ολοένα και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες να υιοθετούν το συγκεκριμένο trend υποδηλώνοντας έτσι και την αύξηση στη ζήτηση των συγκεκριμένων διακοπών.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ο αριθμός των adults only ξενοδοχείων ξεπερνά τα 250 με τη πλειοψηφία αυτών να είναι boutique hotels και να βρίσκονται σε νησιά.

Αρκετά, δε, από αυτά βρίσκονται και υπό την επωνυμία γνωστών ξενοδοχειακών αλυσίδων όπως Hilton, Radisson, Domes κλπ.

Τί το ιδιαίτερο προσφέρουν στα dink ζευγάρια αυτές οι δομές; Τα adults only υπόσχονται ξένοιαστες ρομαντικές διακοπές και οι εγκαταστάσεις των εν λόγω ξενοδοχείων συνήθως περιλαμβάνουν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδα τένις, spa, εστιατόρια, γραφεία δραστηριοτήτων και θεματικές βραδιές.

Aνέσεις για ζευγάρια μόνο στα adults only ξενοδοχεία

Σίγουρα, εξάλλου, απουσιάζουν από αυτές τις πολυτελείς δομές οι παιδικές χαρές οι κούνιες οι πισίνες μικρού μεγέθους και οι παιδότοποι, καθώς οι Dink δεν τις χρειάζονται.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ενώ πριν από πέντε χρόνια, η αναλογία Ελλήνων – αλλοδαπών σε αυτά ήταν συντριπτική υπέρ των ξένων, πλέον σταδιακά το ποσοστό των εγχώριων τουριστών που τα προτιμά, ανεβαίνει.

Παράδειγμα αποτελεί η Domes Resorts της οικογένειας Σπανού, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της έξι ξενοδοχεία Adults Only στη Μύκονο, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα και τη Χαλκιδική. Κατά όσα αναφέρει στο financialreport.gr η group director of operations Αφροδίτη Αρβανίτη – Μινότο «πρόκειται για μια τάση των τελευταίων ετών που αρχικά την ακολούθησαν πιο πολύ οι αλλοδαποί επισκέπτες, αλλά θεωρώ ότι πλέον είναι περισσότεροι και οι Έλληνες που την προτιμούν».

H group director of operations των Domes Resorts, Αφροδίτη Αρβανίτη – Μινότο

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη-Μινότο, τα adults only ξενοδοχεία (16 ετών και πάνω) ενδιαφέρουν περισσότερο είτε νεαρά ζευγάρια που θέλουν κάποιες ημέρες ησυχίας, είτε πιο μεγαλύτερες ηλικίες που θέλουν συγκεκριμένες ανέσεις.

Οι οίκοι ευγηρίας νέας γενιάς

Ανάμεσα στα μειονεκτήματα, ωστόσο, της Dink τάσης, στο απώτερο μέλλον είναι και η έλλειψη φροντίδας, από τα παιδιά προς τους γονείς όταν αυτοί μεγαλώσουν, κάτι που είναι πολύ σύνηθες, ειδικά στους μεσογειακούς λαούς.

Κατά όσα αναφέρουν στοιχεία της Eurostat, εξάλλου, ο πληθυσμός της χώρας μας προβλέπεται ότι θα έχει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις δημογραφικές προβολές της Eurostat του 2023, ο πληθυσμός της χώρας μας αναμένεται να μειωθεί από τα 10,46 εκατ. άτομα το 2022 στα 7,8 εκατ. άτομα το 2070, εκτίμηση η οποία είναι κατά 800.000 άτομα μειωμένη σε σχέση με τις αντίστοιχες δημογραφικές προβολές που είχε εκπονήσει η Eurostat το 2019.

Την τελευταία πενταετία οι Ελληνίδες ηλικίας 20-40 ετών μειώθηκαν κατά 150.000, ενώ ένας στους 3 κατοίκους της χώρας είναι ηλικιωμένος (άνω των 65 ετών).

Συνολικά αυτή η κατάσταση συντελεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στην επένδυση επιχειρηματιών σε χώρους που λίγο θυμίζουν τους ‘’κλασικούς οίκους ευγηρίας, αλλά σύγχρονους χώρους με ολιστική προσέγγιση.

Μάλιστα, πηγές από την ολλανδική εταιρεία κτιριακών αναπτύξεων Ten Brinke είχαν αναφέρει στο financialreport ότι δύο από τα κτίσματα που θα έχουν ανάπτυξη στο μέλλον είναι αυτά που αναφέρονται στις πιο μικρές και στις πιο μεγάλες ηλικίες: Κτίρια για φοιτητές και ιδιαίτερες κτιριακές κατασκευές για ηλικιωμένους.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected] 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu