Χαρακτηρίζει θετικό βήμα τις 72 δόσεις αλλά προτείνει μόνιμο μηχανισμό 120 δόσεων βάσει της πραγματικής δυνατότητας κάθε επιχείρησης
Επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Πιερρακάκη, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου που προβλέπει νέα ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε έως 72 δόσεις, απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.
Ο Σύλλογος αναγνωρίζει ότι η νέα ρύθμιση αποτελεί μια θετική πρωτοβουλία, επισημαίνει όμως, ότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαιτεί πιο μόνιμες και δομικές λύσεις.
Στην παρέμβασή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς προτείνει:
• Θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού ρύθμισης έως 120 δόσεων με αλγοριθμική αξιολόγηση της πραγματικής δυνατότητας αποπληρωμής κάθε επιχείρησης.
• Θέσπιση ανώτατου ορίου συνολικής επιβάρυνσης των οφειλών, ώστε να αποφεύγεται η υπέρμετρη διόγκωση του χρέους μέσω προσαυξήσεων και τόκων.
• Ένταξη στη ρύθμιση και οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τα έτη 2024 και 2025.
• Δυνατότητα επανένταξης επιχειρήσεων που απώλεσαν προηγούμενες ρυθμίσεις λόγω πραγματικής οικονομικής αδυναμίας.
• Επιβράβευση των συνεπών οφειλετών με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής.
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Θοδωρής Καπράλος ανέφερε: «Οι 72 δόσεις αποτελούν ένα θετικό βήμα, όμως η αγορά δεν χρειάζεται άλλη μία προσωρινή ρύθμιση. Χρειάζεται έναν μόνιμο μηχανισμό, που θα βασίζεται στην πραγματική δυνατότητα πληρωμής κάθε επιχείρησης. Η τεχνολογία και τα διαθέσιμα δεδομένα επιτρέπουν πλέον τη δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος που θα στηρίζει τόσο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και την εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Υπερψηφίστηκε το νέο μοντέλο διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς
- Ηπια άνοδος για το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος
- ΑΑΔΕ: Πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ και 8 διήμερα λουκέτα – Στο 37,42% η παραβατικότητα
- CNL CAPITAL Ε.Κ.Ε.Σ. - Δ.Ο.Ε.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- Στις 12 Νοεμβρίου το ετήσιο event “Cisco Connect 2026 Greece”
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια ανοδικό ξεκίνημα με επιλεκτικές κινήσεις σε τράπεζες και blue chips
- Πράσινο φως από την Επιτροπή Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας της Κωνσταντοπούλου
- ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ: Η πτώση του ελαιολάδου έφερε χαμηλότερο τζίρο
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








