Οικονομία

ΕΕ: Πιθανή η τεχνική παράταση του μνημονίου

Για τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος προετοιμάζεται η ζώνη του ευρώ προκειμένου να μην χαθούν τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για τη χώρα μας ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι καθυστερήσεις στην αποκρυστάλλωση της συμφωνίας Ελλάδας- τρόικας μεταθέτουν και τις αποφάσεις για την προληπτική γραμμή πίστωσης πέραν του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωζώνης ευελπιστούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την περάτωση της αξιολόγησης του προγράμματος ως την προσεχή Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο συμφωνίας για παράταση – σε πρώτη φάση – του υφιστάμενου προγράμματος και – σε δεύτερη – τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα οδηγήσει εκ νέου την Ελλάδα στις αγορές.

Αυτά ανέφερε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης σημειώνοντας πως στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Αθήνα το μείζον πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό.

«Είναι η βασική μου προσδοκία ότι η τεχνική συμφωνία μπορεί να έρθει μέχρι τη Δευτέρα; Όχι δεν είναι», είπε σύμφωνα με το Reuters o αξιωματούχος και προσέθεσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη νέα πιστωτική γραμμή στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να γίνουν περισσότερες συναντήσεις στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος αξιωματούχος μιλώντας για τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της καθυστέρησης δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να γίνει η πληρωμή της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ (EFSF) στις αρχές Ιανουαρίου, κάτι που αντιστοιχεί σε μια τεχνική παράταση του Μνημονίου μετά την 31η Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για την ανάγκη μεγαλύτερης παράτασης του προγράμματος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu