Ελλάδα

Έγκλημα στα Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων μηνύουν Πυροσβεστική και Ιατροδικαστική Υπηρεσία

Στο επίκεντρο η ερευνητική διαδικασία μακριά από τον χώρο της σιδηροδρομικής τραγωδίας και η μη προστασία του - Ζητούν ακόμη να κατασχεθεί το ηχητικό και οπτικό υλικό από τους σταθμούς σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη το μοιραίο βράδυ

Συγγενείς θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη αναμένεται να καταθέσουν σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 στον ειδικό εφέτη ανακριτή συμπληρωματικές μηνύσεις, που θα αφορούν σε εκπροσώπους αρχών για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν το δυστύχημα. Η ανακριτική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Οι συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζουν ότι οι ιατροδικαστές δε βρέθηκαν στον χώρο του δυστυχήματος για τη νεκροψία και έγινε μόνο νεκροτομή.

Σημειώνουν ακόμη ότι η Πυροσβεστική δε φρόντισε να σβήσει τη φωτιά και να περιφράξει το χώρο. Επικαλούνται γι’ αυτό, έναν νόμο του Δεκεμβρίου του 2022 για τον τρόπο αντιμετώπισης καταστροφών και υποστηρίζουν ότι έπρεπε να περιφραγεί ο χώρος και να μην επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν άλλον πέραν των εκπροσώπων των αρχών και των εμπειρογνωμόνων.

Επαναλαμβάνουν το επιχείρημα ότι «οι εμπειρογνώμονες δε βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος για να εξετάσουν τον χώρο, τα βαγόνια κτλ., καθώς τρεις με τέσσερις μέρες μετά “μπαζώθηκε” το σημείο, μεταφέρθηκαν τα χώματα και τα βαγόνια, οπότε οι εμπειρογνώμονες τα εξέτασαν στο Κουλούρι».

Ο δικηγόρος οικογένειας τραυματία και οικογενειών θυμάτων, Λουκάς Αποστολίδης, έχει ήδη καταθέσει έγγραφη ερώτηση στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ζητώντας αναλόγως έγγραφη απάντηση για το αν ήταν παρών εισαγγελέας στο «μπάζωμα».

ΟΙ συγγενείς των θυμάτων αναμένεται να ζητήσουν την κατάσχεση του ηχητικού και οπτικού υλικού από τους σταθμούς σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη το μοιραίο βράδυ.

Στο μεταξύ, τη διενέργεια ελέγχου από τη Χημική Υπηρεσία σε χώματα που μετέφερε εταιρεία από τον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών σε ιδιωτικό οικόπεδο και μόλις πρόσφατα θυμήθηκαν οι αρχές, μετά από επώνυμη καταγγελία, ζήτησε ο Σωτήρης Μπακαΐμης, όπως μεταδίδει η ενημερωτική ιστοσελίδα onlarissa.gr

Από τις καταθέσεις για την παράμετρο αυτή της υπόθεσης έγινε γνωστό ότι ο εν λόγω εργολάβος, τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου κλήθηκε στον τόπο του δυστυχήματος και με τα χωματουργικά του μηχανήματα απομάκρυνε στοιχεία και μπάζωσε τον χώρο αριστερά των εκτροχιασμένων βαγονιών.

Μετά την καταγγελία, έγινε έλεγχος στο οικόπεδο και αφού βρέθηκε ο τόπος αλλά και τα χώματα, όπως έγινε η εναπόθεσή τους, με παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, πλέον φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ. και προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, με διάταξη του κ. Μπακαΐμη θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και με τον έλεγχο που έγινε στο Κουλούρι, δηλαδή επιστήμονες από τη Χημική Υπηρεσία θα κάνουν δειγματοληψία, ενώ ο χώρος θα ερευνηθεί και από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελλάδα

close menu