Πρόσωπα

Εκ περιτροπής εργολάβος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Νέο γύρο συζήτησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου, του ομίλου Mytilineos, για το ρόλο του ως εργολάβου κατά την τελετή παράδοσης την περασμένη Τετάρτη του νέου αυτοκινητόδρομου «Ακτιο-Αμβρακία», που κατασκεύασε η εταιρεία του ομίλου ΜΕΤΚΑ

Παρουσία πρωθυπουργού υπουργών της κυβέρνησης βουλευτών, παραγόντων της αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφων (που είχαν φιλοξενηθεί από την προηγούμενη ημέρα), ο κ. Μυτιληναίος επέλεξε να κάνει αναφορές  στο μπες-βγες του ομίλου στο χώρο των κατασκευών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι είχε ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του για 15 χρόνια και ξαφνικά το 2019 μετά από παραίνεση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να ξαναγυρίσει στο θαυμαστό χώρο των έργων. Κι εξέφρασε την ελπίδα μπροστά του, ο Πρωθυπουργός να μην έχει μετανιώσει (!) που παρότρυνε τον κ. Μυτιληναίο να επιστρέψει στην κατασκευαστική δραστηριότητα της χώρας.

Σχετικά με το εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει μετανιώσει ή όχι δεν ερωτήθηκε στην εκδήλωση. Σίγουρα, δεν το έχει μετανιώσει ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος από την επιστροφή του (κατόπιν αιτήματος Κυριάκου) έχει κερδίσει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 800 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την τελευταία επίσημη ανακοίνωση για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το έτος 2023.

Δηλαδή με μηδενική δραστηριότητα προηγουμένως στα κατασκευαστικά έργα, όπως ο ίδιος δήλωσε, βρέθηκε να έχει σήμερα έργα προς εκτέλεση 800 εκατ. ευρώ, έχοντας υλοποιήσει και κάποια έργα τα τελευταία 4-5 χρόνια.

Πάντως, όπως μας μετέφεραν προσκεκλημένοι στην εκδήλωση, ο κ. Μυτιληναίος απέφυγε προσεκτικά κάθε αναφορά στην προ 15ετίας παρουσία του ομίλου του στα κατασκευαστικά πράγματα της χώρας και προτίμησε να μιλήσει για τα έργα στο εξωτερικό που υλοποίησε. Ίσως γιατί η παρουσία τότε της ΜΕΤΚΑ στην Ελλάδα αφορούσε ως επί το πλείστον έργα της ΔΕΗ (επί διοίκησης Νέζη) και μάλλον θέλει να ξεχάσει εκείνη την περίοδο.

Μιλώντας, τέλος με οικονομικούς όρους η κατασκευαστική δραστηριότητα αποφέρει στον όμιλο 18 εκατ. ευρώ EBITDΑ επί συνόλου 1 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μάλιστα τμήμα από αυτό το 1 δισ. των κερδών προέρχεται από άλλη δραστηριότητα, της ενέργειας και της εμπορίας φυσικού αερίου, όπου και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την πρωτοβουλία και έστρεψε όλη τη χώρα στο φυσικό αέριο ως καύσιμο «γέφυρα» μέχρι την μελλοντική πράσινη μετάβαση, με τις γνωστές παρενέργειες για τους καταναλωτές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu