Προς το παρόν ο αντίκτυπος εντοπίζεται κυρίως σε τομείς όπως τα οχήματα και τα χημικά
Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη ενδέχεται να κινδυνεύσουν εάν ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ οδηγήσει την Κίνα να διοχετεύσει τα προϊόντα της στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα της Κίνας έχει άμεσες επιπτώσεις στις αγορές εργασίας της ευρωζώνης, όπως αναφέρουν οικονομολόγοι, ανάμεσά τους και η Clémence Berson, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι μια αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα ύψους €1.000 ανά εργαζόμενο σε έναν κλάδο μεταξύ 2015 και 2022 οδηγεί σε πτώση κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο ποσοστό απασχόλησης του συγκεκριμένου κλάδου την ίδια περίοδο. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 240.000 θέσεις εργασίας στην ευρωζώνη που είτε εξαφανίστηκαν είτε μετατοπίστηκαν σε τομείς λιγότερο εκτεθειμένους στον κινεζικό ανταγωνισμό.
«Η μετατόπιση του εμπορίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα της Κίνας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, δείχνει ότι οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον», έγραψαν η Berson και οι συνεργάτες της.
Αν και προς το παρόν ο αντίκτυπος εντοπίζεται κυρίως σε τομείς όπως τα οχήματα και τα χημικά, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι ευρύτερες συνέπειες μπορεί να επεκταθούν σε σχεδόν το ένα τρίτο της απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Σκωτία λύγισε την Αϊτή και πάτησε κορυφή στον όμιλο C
- New York Knicks: Η Νέα Υόρκη ξαναφόρεσε το στέμμα του NBA
- Βραζιλία και Μαρόκο έμειναν στο 1-1 στην πρεμιέρα τους στο Μουντιάλ
- Το Κατάρ πήρε βαθμό από την Ελβετία στις καθυστερήσεις
- «Αφεντικό» από την αρχή του ματς, ο Ολυμπιακός πρωταθλητής 89 – 85 τον Παναθηναϊκό
- Ελβετία: Δημοψήφισμα – πόλωσης για περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού της χώρας
- Αλβανία: Διαμαρτυρίες για την ανέγερση και άλλου πολυτελούς θερέτρου στις ακτές της Αδριατικής
- Δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής: Ισόβια κάθειρξη στον ιδιοκτήτη
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








