Φθηνότερο κατά 2,02% σε σχέση με πέρυσι θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η οποία βασίζει την εκτίμησή της αυτή σε δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών από τις 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2014.
Συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα, 144,76 ευρώ έναντι 147,75 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 151,56 το 2012.
Η μικρή αυτή πτώση των περίπου 3 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 2,02%), σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013, οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών στα κρεατικά (-2,88% – δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), αλλά και στο μειωμένο κόστος των ποτών και αναψυκτικών (-6,13%).
Αναλυτικά:
Στην κατηγορία των κρεατικών η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού (-7,14%), η οποία κυμαίνεται στα 6,5 ευρώ/κιλό. Ακολουθεί η μείωση της τιμής του χοιρινού (-5,13%), ενώ στον αντίποδα αύξηση της τάξεως του 10% εμφανίζει η τιμή της γαλοπούλας.
Ανάλογη πτωτική τάση παρατηρείται και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, όπως τα αναψυκτικά (-6,38%) και τα κρασιά (μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του (14,4%), με εξαίρεση την οριακή άνοδο της τιμής της μπύρας (2,52%).
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, μία επιπλέον παράμετρος που συμβάλλει θετικά, έστω και σε μικρότερο βαθμό στη συρρίκνωση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε ετήσια βάση, εντοπίζεται στην πτώση των τιμών της κατηγορίας των γλυκών/εδεσμάτων, καθώς, σε σχέση με το 2013, η μεσοσταθμική μείωση στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες προσεγγίζει το 2% (-1,85%).
Το κόστος προμήθειας φρούτων και των οπωροκηπευτικών κινείται σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (1,56%), με την τιμή του λάχανου (34,4%) και της ντομάτας (16,4%) να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής της πατάτας (-16,9%) και των μήλων (-11,7%)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- «Less Hustle»: Ποιοι επενδύουν εκατομμύρια στα ημιέτοιμα φαγητά του μισάωρου
- Παγκόσμια Τράπεζα: “Ξεσκεπάστε το κρυφό χρέος, πριν σκάσει η επόμενη κρίση”
- Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου
- Μέση Ανατολή: Ευρώπη και Ιράν αναζητούν λύση μέσω της διπλωματίας
- Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
- Times of Israel: Το Ισραήλ περιμένει τις επόμενες 24 με 48 ώρες την απόφαση των ΗΠΑ για το Ιράν
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες, τις μεγαλύτερες ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής
- Helleniq Energy: Από 9 Ιουλίου η καταβολή υπόλοιπου μικτού μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις