Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 7,2% του τζίρου στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση – Στο -7,4% η μεταποίηση

Στο 6,3% η πτώση σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023 και στο 4,1% στο 12μηνο Ιανουάριος 2023 – Δεκέμβριος 2023

Πτώση 7,2% σε ετήσια βάση σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 16,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2023, παρουσίασε μείωση 6,3%.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2023 – Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 4,1%, έναντι αύξησης 33,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 7,2% τον μήνα Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, προήλθε: 

  1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας
  • Μείωση κατά 7,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής προϊόντων καπνού, κατασκευής ειδών ένδυσης, χαρτοποιίας και κατασκευής χάρτινων προϊόντων. 
  • Αύξηση κατά 15,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. 

Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων. 

  1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: 
  • Μείωση κατά 10,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς. 
  • Μείωση κατά 5,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.

ΙΙ. Σύγκριση Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς, μηνός Δεκεμβρίου 2023, με τον αντίστοιχο δείκτη Δεκεμβρίου 2022 

Η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 5,5% τον μήνα Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας: 

  • Μείωση κατά 5,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. 

Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, χαρτοποιίας και κατασκευής χάρτινων προϊόντων. 

  • Αύξηση κατά 7,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. 

Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων. 

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu