Επιχειρήσεις

ΕΛΤΑ Courier: Οι ζημιές και τα αρνητικά πρόσιμα φέρνουν σύγκληση γενικής συνέλευσης για τη λήψη μέτρων

Ο ορκωτός ελεγκτής υπογραμμίζει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης με ζητούμενο τη λήψη των απαραίτητων μέτρων

Ζημιές κατέγραψαν τα ΕΛΤΑ Courier ακολουθώντας τα βήματα της μητρικής εταιρείας στην περσινή οικονομική χρήση. Ειδικότερα, η θυγατρική εταιρεία ταχυμεταφορών των Ελληνικών Ταχυδρομείων είδε τον κύκλο εργασιών της το 2022 να υποχωρεί κατά 2,72% στα 58,879 εκατ. ευρώ από 60,522 εκατ. που είχε ανέλθει το 2021. Πτωτικά κινήθηκε και το σύνολο των αντικειμένων που διακινήθηκε από το δίκτυο της εταιρείας πέρυσι, φθάνοντας τα 18,795 εκατ. αντικείμενα από 20,408 εκατ. που είχαν διακινηθεί το προηγούμενο έτος.

Το αποτέλεσμα προ φόρων διαμορφώθηκε σε -3,118 εκατ. ευρώ έναντι – 2,353 εκατ. ευρώ το 2021. Σε ό,τι αφορά το καθαρό αποτέλεσμα, καταγράφηκε διεύρυνση ζημιών, κλείνοντας στα 3,082 εκατ. ευρώ από 2,353 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΤΑ: Εκτοξεύτηκαν στα 102,28 εκατ. ευρώ τα αρνητικά ίδια κεφάλαια το 2022 – Αβέβαιο το μέλλον

Ανησυχητική είναι η σημείωση του ορκωτού ελεγκτή ο οποίος κάνει λόγο για ουσιώδη αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, το οποίο συμπληρώνει το παζλ των αδύναμων επιδόσεων είναι ότι τα ίδια κεφάλαια εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο, καθώς διαμορφώθηκαν σε 915.813 ευρώ από 2,109 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021. Το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά επισημαίνεται και στις σημειώσεις του ορκωτού ελεγκτή, υπογραμμίζοντας ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης με ζητούμενο τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Να σημειωθεί ότι τα ΕΛΤΑ Courier διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο πρακτορείων, καλύπτοντας γεωγραφικά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ενώ περιλαμβάνουν 13 κέντρα ταχυμεταφορών και εξυπηρέτησης πελάτη (ΚΤΕΠ), 164 πρακτορεία (franchisees) και 13 θυρίδες, καθώς και 620 συνεργαζόμενα καταστήματα ΕΛΤΑ. Πέρυσι, ο αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας ανερχόταν σε 594 άτομα, εκ των οποίων οι 151 είναι μόνιμοι υπάλληλοι (μέσω ΑΣΕΠ) και οι 443 με συμβάσεις έργου.

Στις οικονομικές καταστάσεις για το 2022, επισημαίνεται ότι μεταξύ των στόχων είναι η αύξηση του μεριδίου των ΕΛΤΑ Courier στην εγχώρια αγορά ταχυμεταφορών, τα οποία σήμερα εκτιμάται ότι κατέχουν την τρίτη θέση, πίσω από την πρώτη ACS και τη δεύτερη Γενική Ταχυδρομική. Επιπλέον, σημειώνεται ότι βρίσκεται σε στάδιο αναδιοργάνωσης, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη μείωση της αυτόνομης παρουσίας της εταιρείας μέσω ΚΤΕΠ και την αντικατάσταση τους με πράκτορες, ενώ ανάμεσα στους κινδύνους συγκαταλέγεται η σημαντική ακόμα εξάρτηση της εταιρείας από μεγάλους πελάτες του Δημόσιου τομέα και το έλλειμμα στρατηγικού δικτύου ή στρατηγικής διασποράς των κεντρικών της πελατών.

Ως θυγατρική των Ελληνικών Ταχυδρομείων, τα ΕΛΤΑ Courier έχουν ενταχθεί στην προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης, που έχει ξεκινήσει η διοίκηση των ΕΛΤΑ από το περασμένο καλοκαίρι με στόχο να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα των επιδόσεών τους, οι οποίες το 2022 χαρακτηρίστηκαν από υψηλές ζημίες και εκτίναξη αρνητικών ιδίων κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, τα ΕΛΤΑ το 2022 παρουσίασαν ζημίες 27,92 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα αρνητικά ίδια κεφάλαια εκτοξεύτηκαν σε εκτοξεύτηκαν στα 102,28 εκατ. ευρώ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu