Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος τροφοδοτεί τις εκτιμήσεις για ήπια ανάκαμψη της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ
Βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο και θεωρείται ως σημάδι ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ οδεύει προς μια ήπια ανάκαμψη.
Ο δείκτης που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξήθηκε στο 96,4, καταγράφοντας την καλύτερη μέτρηση από τον Μάιο. Επιπλέον διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από οποιαδήποτε πρόβλεψη των οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Η μέτρηση του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και διαμορφώθηκε σε 94.
Το άλμα προήλθε από αυξήσεις σε όλους τους επιμέρους δείκτες.
Ο συνδυασμός της επιθετικής νομισματικής σύσφιγξης, της υποτονικής ανάπτυξης στην Κίνα και των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης έχουν επιβαρύνει την ευρωζώνη.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης έκλεισε το έτος σε ύφεση, καταγράφοντας τη δεύτερη διαδοχική συρρίκνωση κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι κυβερνήσεις σταμάτησαν τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από το υψηλό κόστος ενέργειας. Οι αναμενόμενες αυξήσεις στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ολόκληρη την περιοχή υπογραμμίζουν το δύσκολο τελευταίο μίλι προς τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τουρκία με TerraPower σε διαπραγματεύσεις για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
- Τουρκία ξανά σε ρόλο ταραξία σε Αιγαίο και Μεσόγειο – Αθήνα: «Μία και μόνη διαφορά, τέλος οι φαντασιώσεις»
- Financial Times: Ο Τραμπ πιέζει τον Ζελένσκι να απαντήσει εντός «λίγων ημερών»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Μεικτά πρόσημα εν αναμονή της Fed
- Pfizer: Δίνει 2,1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και παραγωγή κινεζικού χαπιού κατά της παχυσαρκίας
- Ρεύμα: Ξεκινάει η εφαρμογή του δυναμικού «πορτοκαλί» τιμολογίου, μόνο για «έξυπνους» μετρητές
- Βουλή: Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το ν/σ για κοινωφελείς περιουσίες, ιδρύματα και δωρεές
- ΕΚΤΕΡ: Δωρεάν διάθεση μετοχών αξίας 2,37 εκατ. ευρώ σε στέλεχος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








