Οικονομία

Εξάμηνη παράταση σε καλάθι του νοικοκυριού και σε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Τα δύο μέτρα, που στην πράξη δεν συνέβαλαν στη γενικότερη μείωση των τιμών, παρατείνονται έως τις 30 Ιουνίου 2024

Αν και δεν έχει συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, εντούτοις η παραμονή του διευκολύνει κάποια νοικοκυριά. Η αναφορά είναι για το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» που θεσπίστηκε τον Νοέμβριο του 2022 και δεν έχει συμβάλει στη γενική μείωση των τιμών στα τρόφιμα. Η κυβέρνηση προχωρά σε παράταση του μέτρου για έξι μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Οργανωτικές και Διαδικαστικές Διατάξεις για την Ανάπτυξης, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου.

Επίσης παρατείνεται για ένα ακόμη εξάμηνο, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2024, η προθεσμία ισχύος της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 5045/2023 (Α’ 136), περί περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, δηλαδή το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, που ούτε και αυτό το έτρο συνέβαλλε στον έλεγχο του πληθωρισμού. Μπορεί να πέφτουν πρόστιμα αλλά στην πράξη ο έλεγχος του πλαφόν έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.

Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, έως την 30ή Ιουνίου 2024 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu