Επιχειρήσεις

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές των ακινήτων

Ο τυπικός αγοραστής ακινήτου το 2023 ήταν κατά μέσο όρο 35 ετών, εκπρόσωπος της γενιάς του millenium

Τους λόγους που οι τιμές των ακινήτων δεν πέφτουν τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει πρόσφατη έκθεση της Berkshire Hathaway Homeservices.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, το 2024 πρόκειται να φέρει αρκετές αλλαγές σε αντίθεση με τη στασιμότητα της αγοράς ακινήτων της τελευταία περιόδου.

Κατά τα στελέχη της εταιρείας, ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων, όπως διαπιστώνεται αυξάνεται σε πολλές από τις εγχώριες αγορές και τα επιτόκια τείνουν να είναι ελαφρώς πτωτικά. «Ο συνδυασμός αν και επιτυγχάνεται με αργούς ρυθμούς, εξυπηρετεί στο να δημιουργηθεί μια ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς» εξηγεί χαρακτηριστικά η μελέτη.

Γιατί αυξάνονται οι τιμές στα παλαιά σπίτια

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι γεγονός τα τελευταία χρόνια ότι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν στην κατοικία τους, αναδιαμορφώνοντας τα σπίτια τους, αντί να μετακομίσουν, με αποτέλεσμα ορισμένες κατοικίες, να έχουν την τάση υψηλότερης αξίας μεταπώλησης.

Παράλληλα, παρουσιάζεται το γεγονός ότι πλέον η νεότερη γενιά αγοραστών, επιλέγει ένα σπίτι που είναι ανακαινισμένο και έτοιμο, ώστε να μπορεί να μετακομίσει άμεσα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο, ώστε πριν πουληθεί κάποιο ακίνητο να έχει πρώτα ανακαινιστεί.

Σύμφωνα με την Christy Budnick CEO, της Berkshire Hathaway HomeServices: «Η ισορροπία ζήτησης-προσφοράς διαφέρει από αγορά σε αγορά και από είδος ακινήτου σε είδος ακινήτου. Η αγορά για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και μονοκατοικίας παραμένουν σημαντικές μετά από αρκετά χρόνια φρενήρους δραστηριότητας. Ωστόσο, οι δυνάμεις της αγοράς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, υπήρχαν πολύ πριν από το 2020, με κάποιες να πηγάζουν από την στεγαστική κρίση του 2009, τη λεγόμενη, -κρίση των κατοικιών-».

Τί κρατά τόσο χαμηλά τα αποθέματα κατοικίας

Φορείς της κτηματομεσιτικής αγοράς αναφέρουν συνεχώς ότι οι τιμές ενοικίων στην Αθήνα έχουν αυξηθεί λόγω του μικρού αποθέματος σπιτιών. Η απάντηση βρίσκεται στη μεταβολή των επιτοκίων που είχε υπερμεγέθη επίδραση στην αγορά κατοικίας, καθώς για πρώτη φορά μιλάμε για μια νέα γενιά αγοραστών πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, οι δυνάμεις της αγοράς που υπάρχουν, υπήρχαν πολύ πριν από το 2020, με κάποιες να πηγάζουν από την κρίση του 2009. Η μεταβολή των επιτοκίων είχε υπερμεγέθη επίδραση στην αγορά κατοικίας για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας.

Οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν ή αναχρηματοδότησαν με επιτόκιο 2,5% ή 3% επιτόκιο παραμένουν στη θέση τους, επειδή η μετακίνηση θα σήμαινε άλμα σε ένα σχεδόν 7% επιτόκιο. Η έλλειψη αποθεμάτων, τόσο από μεταπωλήσεις, όσο και από τις νέες κατασκευές, οδηγεί σε μνημειώδη ανταγωνισμό για ακίνητα σε προσιτές τιμές.

Το προφίλ του αγοραστή

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα, ο τυπικός πρώτος αγοραστής το 2023 ήταν 35 ετών, σταθερά στη γενιά του millennium, ενώ το ποσοστό των αγοραστών με παιδιά κάτω των 18 ετών μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 30% από το υψηλό του 58% το 1985.

Επίσης, παρατηρήθηκε μια συνολική πτώση στα ποσοστά γεννήσεων και στα άτομα που αποκτούν παιδιά αργότερα στη ζωή τους.

Ένα ακόμη, δε, χαρακτηριστικό που επηρεάζει τις αγορές ακινήτων είναι πως οι αγοραστές διαφέρουν και ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu