Ελλάδα

Ημέρα Natura 2000: Δύο νέες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Άρτα και Πρέβεζα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Πάνω από το 75% της έκτασης του δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα καλύπτεται πλέον από εγκεκριμένες ΕΠΜ, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ

Δύο νέες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για περιοχές του δικτύου Natura 2000 σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Άρτα και Πρέβεζα ενέκρινε σήμερα, 21 Μαΐου, Ημέρα Natura 2000, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για τις ΕΠΜ 2Β1 και 11β, οι οποίες αφορούν προστατευόμενες περιοχές σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και σε Πρέβεζα και Άρτα, με μικρά τμήματα να εκτείνονται και σε όμορους νομούς. Στις περιοχές που καλύπτονται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, η χερσόνησος της Σιθωνίας, σημαντικά τμήματα του Αμβρακικού Κόλπου, καθώς και τα Δέλτα των ποταμών Λούρου, Αράχθου και Αχέροντα.

Η έγκριση των νέων μελετών εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό για την προστασία των περιοχών Natura 2000 και τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου για χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα υψηλής οικολογικής αξίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, από το 2019 έχουν εγκριθεί Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για επιπλέον 247 περιοχές Natura. Μαζί με τις 75 που είχαν ήδη εγκριθεί, ο συνολικός αριθμός των περιοχών που καλύπτονται ανέρχεται πλέον σε 322 από τις 446 περιοχές του δικτύου στη χώρα, αντιστοιχώντας σε πάνω από το 75% της συνολικής έκτασής του.

Παράλληλα, το υπουργείο προχωρά στη σύνταξη και έγκριση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων, με στόχο τη νομική θωράκιση του καθεστώτος προστασίας. Ήδη έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της Γυάρου, ενώ τα σχέδια για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες και για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα έχουν αποσταλεί στα συναρμόδια υπουργεία για γνωμοδότηση.

Το ΥΠΕΝ προγραμματίζει εντός του 2026 την ολοκλήρωση της έκδοσης ΕΠΜ και για το υπόλοιπο 25% των περιοχών Natura που δεν καλύπτονται σήμερα. Σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση των δύο μεγάλων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα ενισχύει σημαντικά τη θέση της στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu