Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, η σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, υπό την Κριστρούν Φροσταντότιρ, εξασφάλισε το 20,85 των ψήφων
Οι Ισλανδοί Σοσιαλδημοκράτες επικράτησαν σήμερα έναντι του κόμματος της Ανεξαρτησίας του πρωθυπουργού Μπιάρνι Μπενέντικτσον στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν μετά την κατάρρευση τον Οκτώβριο της συμμαχίας αριστεράς-δεξιάς που κυβερνούσε, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV.
Μπροστά στον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, η αγοραστική δύναμη, η στέγαση και οι υπηρεσίες υγείας αποτέλεσαν τα βασικά κέντρα προβληματισμού των 268.000 ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, η σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, υπό την Κριστρούν Φροσταντότιρ, εξασφάλισε το 20,85 των ψήφων έναντι 19,4% για το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού, που κυβερνούσε στο πλαίσιο ενός συνασπισμού. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το κόμμα της Φιλελεύθερης Μεταρρύθμισης με ποσοστό 15,8%, σύμφωνα με το RUV.
Βάσει των ποσοστών αυτών, η σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία συγκεντρώνει 15 έδρες εκ των 63 εδρών στο κοινοβούλιο και βλέπει τις επιδόσεις της να διπλασιάζονται σε σύγκριση με τις κάλπες του 2021, όπου είχε εξασφαλίσει ποσοστό κοντά στο 10%.
«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανη για όλη τη δουλειά που πετύχαμε. Προφανώς, διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες θέλουν να δουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό», σχολίασε η Κριστρούν Φροσταντότιρ, σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο, όταν το αποτέλεσμα άρχισε να διαφαίνεται χθες το βράδυ.
Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, με 19,4% των ψήφων έναντι 24,4% το 2021, καταγράφει το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από την ίδρυσή του.
Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στα μέσα Οκτωβρίου την παραίτηση της κυβέρνησης που συνέθετε το κόμμα του, το κίνημα Αριστερά-Πράσινοι και το κόμμα της Προόδου (κεντροδεξιά), λόγω των διχασμών στον κυβερνητικό συνασπισμό σε σειρά θεμάτων, από την εξωτερική πολιτική έως τους αιτούντες άσυλο και την ενεργειακή πολιτική.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χατζηθεοδοσίου προς Θεοδωρικάκο: «Γιατί να περιμένουμε έως τον Σεπτέμβριο για τις μειώσεις τιμών;»
- Το Zepbound αδυνατίζει ασθενείς και «παχαίνει» τα ταμεία της Εκκλησίας
- Γερμανία: Πέντε νεκροί σε περιστατικό με πυροβολισμούς στο Στάντε – Δύο συλλήψεις
- Κάλας: «Η Τουρκία είναι στρατηγικά σημαντικός εταίρος για την ΕΕ, δεν χρειαζόμαστε ευρωστρατό»
- Τραμπ: «Το Ιράν ζήτησε συνάντηση, αύριο στη Ντόχα»
- ΑΑΔΕ: Απλούστευση των τελωνειακών ελέγχων για όμοια εμπορεύματα
- Τέλος το πλαφόν από 1η Ιουλίου, ευχολόγιο Θεοδωρικάκου για μειώσεις τιμών από Σεπτέμβριο
- Ενας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας από πυροβολισμούς σε fan zone του Μουντιάλ στην Καλιφόρνια
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








