Επιχειρήσεις

KLM: “Στο σκαμνί” για “πράσινη καμπάνια – μαϊμού”

Φέρεται να έχει παραπλανήσει τους πελάτες της με τις διαφημίσεις της για τις δράσεις της εταιρείας που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος

Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη με περιβαλλοντολόγους σε δικαστήριο του Άμστερνταμ, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, κατηγορούμενη για “πράσινο ξέπλυμα” (greenwashing) καθώς φέρεται να έχει παραπλανήσει τους πελάτες της με τις διαφημίσεις της για τις δράσεις της εταιρείας που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Η KLM, ο ολλανδικός βραχίονας της Air France-KLM (AIRF.PA), αρνείται το greenwashing και λέει ότι η εκστρατεία Fly Responsibly είχε ως στόχο να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν υπεύθυνα πριν πετάξουν. Ισχυρίζεται μάλιστα, ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να συνεχίσει να διαφημίζει τα σχέδιά της για λιγότερο ρυπογόνες πτήσεις με την ανάμειξη περισσότερων βιοκαυσίμων στην κηροζίνη που τροφοδοτεί τα αεροπλάνα της.

Η Fossil Free που έχει κινήσει όλη τη διαδικασία κατά της εταιρείες υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμή τέτοιος τρόπος προστασίας του περιβάλλοντος και καλεί την KLM να ζητήσει συγγνώμη και να αποσύρει  παρόμοιους ισχυρισμούς στο μέλλον.

Οι ρυθμιστικές αρχές διαφήμισης σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξήσει τον έλεγχο των περιβαλλοντικών ισχυρισμών των εταιρειών και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι αερομεταφορές είναι ένας κλάδος που δεν μπορεί εύκολα να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τον Δεκέμβριο, η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων της Βρετανίας απαγόρευσε τις διαφημίσεις της Lufthansa, της Air France-KLM και της Etihad, αφού τις κατηγόρησε ότι έδιναν παραπλανητική εντύπωση. Τον Ιούνιο ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τα δικαιώματα των καταναλωτών BEUC υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά 17 αεροπορικών εταιρειών, λέγοντας ότι χρησιμοποιούν παραπλανητικά τον όρο “βιώσιμη”.

Η KLM υποστηρίζει ότι έχει διακόψει την εκστρατεία Fly Responsibly και πλέον προλογίζει τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς αναγνωρίζοντας ότι οι πτήσεις δεν είναι επί του παρόντος βιώσιμες. Η Fossil Free θα μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση σε μεταγενέστερη φάση, εάν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της.

Η ετυμηγορία αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu