Επιχειρήσεις

Oι “ματωμένοι ανανάδες” – Η Del Monte κατηγορείται για δολοφονίες και επιθέσεις στη φυτεία της Κένυας

Οι φρουροί ασφαλείας της εταιρείας φέρονται να επιτέθηκαν και να σκότωσαν χωρικούς που ήταν ύποπτοι για καταπάτηση του αγροκτήματος ανανά

Με κατηγορίες για φόνους και επιθέσεις στην τεράστια φυτεία ανανά κοντά στο Ναϊρόμπι, είναι αντιμέτωπη η πολυεθνική τροφίμων Del Monte, που εξάγει ανάμεσα σε άλλα και προϊόντα ανανά σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, μετά από μήνυση που κατατέθηκε από ακτιβιστές στο ανώτατο δικαστήριο της Κένυας.

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, η αστυνομία της Κένυας ερευνά τους ύποπτους θανάτους τεσσάρων ανδρών που κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να κλέψουν ανανάδες από τη φάρμα Del Monte κοντά στην Thika, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι.

Guards at Del Monte pineapple farm in Kenya accused of killings | Kenya | The Guardian

Νωρίτερα φέτος, μια κοινή έρευνα του Βρετανικού Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και της εφημερίδας Guardian βρήκε στοιχεία που, όπως είπαν, έδειχναν ότι οι φρουροί ασφαλείας που εργάζονταν για την Del Monte επιτέθηκαν βάναυσα και σκότωσαν χωρικούς που ήταν ύποπτοι για καταπάτηση στο αγρόκτημα ανανά της Κένυας.

Η εταιρεία φέρεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να «έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη ιδιοκτησίας γης με την τοπική κοινότητα, η οποία διεκδικεί τη γη ως προγονική της κατοικία, γεγονός που οδηγεί σε συγκρούσεις με το προσωπικό ασφαλείας που είχε αναπτύξει η Del Monte, το οποίο επιτίθεται, ξυλοκοπεί, βασανίζει, ακρωτηριάζει, βιάζει ή σκοτώνει τους παραβάτες», πρόσθεσε.

Bereaved families demand meeting with Del Monte bosses — The Bureau of Investigative Journalism (en-GB)

Επιπλέον, αναφέρει ότι τα λύματα από τις επιχειρήσεις Del Monte έχουν «τοξικά φυτοφάρμακα» που θεωρούνται επικίνδυνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αρκετοί ακτιβιστές ισχυρίστηκαν ότι είχαν και οι ίδιοι υποστεί διάφορους τραυματισμούς στα χέρια των φρουρών σε διαφορετικά περιστατικά τα τελευταία χρόνια. Ο ένας είπε ότι τον είχαν χτυπήσει, ενώ ένας άλλος ισχυρίστηκε ότι είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και στη συνέχεια του επιτέθηκαν με πέτρες καθώς έφυγε τρέχοντας.

Kenya: investigation into possible murders on a Del Monte plantation | Africanews

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αστυνομία της Κένυας ξεκίνησε έρευνα μετά την ανακάλυψη των σορών τεσσάρων ανδρών την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων σε ένα ποτάμι κοντά στη φυτεία. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον τρεις από τους τέσσερις είχαν πνιγεί και έφεραν σημάδια τραυματισμού, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ της Κένυας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu