Οικονομία

Ομόλογα ελληνικού δημοσίου: Συνεχίζεται η πτώση στις αποδόσεις

Στο 3,6% υποχώρησε το 10ετές

Μετά τη βράβευση του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα, ως του καλύτερου manager για τη διαχείριση κρατικού χρέους, ένα ακόμα καλό νέο ήρθε στο προσκήνιο. Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων και των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές δεν βλέπουν πλέον άλλη αύξηση των επιτοκίων. Αντίθετα, καλλιεργούνται προσδοκίες ακόμα και για μείωση το β΄εξάμηνο του 2024.

Συνεπώς σε αυτό το γενικότερο κλίμα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων υποχώρησαν. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε στο 3,6% για να επανέλθει στα χαμηλά επίπεδα του περασμένου Ιουνίου, πριν δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Είναι ενδεικτικό πως πριν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P 500 η απόδοση για το 10ετές του ελληνικού δημοσίου είχε αγγίξει το 4,5%.  Την ίδια περίοδο η απόδοση του ομολόγου του αμερικανικύ δημοσίου άγγιζε το 5% ενώ πλέον έχει υποχωρήσει στο 4,28%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δημήτρης Τσάκωνας του ΟΔΔΗΧ καλύτερος manager διαχείρισης κρατικού χρέους

Βραβεύτηκε από το εξειδικευμένο στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων, διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό Risk.net

Σε ότι αφορά το spread, δηλαδή τη διαφορά απόδοσης που χωρίζει την απόδοση του ομολόγου του ελληνικού δημοσίου από την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού (που αποτελεί σημείο αναφοράς) έχει διαμορφωθεί στις 119 μονάδες. βάσης. Με άλλα λόγια η Ελλάδα δανείζεται με επιπλέον κόστος 1,19% στη δεκαετία σε σύγκριση με το γερμανικό δημόσιο, δηλαδή σε σύγκριση με την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, έστω κι αν αυτή (η οικονομία) αυτή την περίοδο παρουσιάζει αρρυθμίσες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu