Λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στην τράπεζα που δυσκολεύουν τις συναλλαγές
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ακύρωσε την απαίτηση, που ίσχυε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την οποία όλοι οι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου έπρεπε να καταβάλουν τις πληρωμές μέσω της τράπεζας Gazprombank, όπως προκύπτει από προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε χθες, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ελεγχόμενη από το κράτος τράπεζα.
Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Gazprombank, που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα, την εμποδίζουν να χειρίζεται οποιεσδήποτε νέες συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια, μπλοκάροντας ενδεχομένως τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι πελάτες μπορούν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο.
Το αρχικό διάταγμα που είχε εκδώσει ο Πούτιν τον Μάρτιο του 2022, υποχρέωνε τους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου να καταβάλλουν τις πληρωμές για τις παραδόσεις στην Gazprombank μέσω ενός σχήματος πληρωμών σε ρούβλια.
Δεν είναι απολύτως σαφές πώς θα γίνονται οι πληρωμές μετά τις τροποποιήσεις του διατάγματος. Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι επεξεργάζονται τρόπους επίλυσης του ζητήματος.
Το επικαιροποιημένο διάταγμα αναφέρει ότι οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω των λογαριασμών σε ρούβλια τύπου Κ και σε ξένο νόμισμα δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Gazprombank και θα μπορούσαν να συνεχιστούν με απόφαση του Ρώσου προέδρου.
Η Ρωσία έχει στείλει περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας το 2023, ποσότητα που αντιστοιχεί μόνο στο 8% της μέγιστης ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω διαφόρων οδών το διάστημα 2018-2019.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Τουρκία και η Ουγγαρία, εξακολουθούν να αγοράζουν αέριο σε μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία.
Η Ουγγαρία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαιρέσουν την Gazprombank από τις κυρώσεις όταν πρόκειται για πληρωμές για φυσικό αέριο, λέγοντας ότι οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις κυρώσεις, οι εταιρείες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους με την τράπεζα έως τις 20 Δεκεμβρίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- AUSTRIACARD HOLDINGS AG - AUSTRIACARD HOLDINGS AG – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ 2025
- AUSTRIACARD HOLDINGS AG - AUSTRIACARD HOLDINGS AG – Non-financial Report 2025
- AUSTRIACARD HOLDINGS AG - AUSTRIACARD HOLDINGS AG – Corporate Governance Report 2025
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με το βλέμμα σε αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
- Το Ιράν συνεχίζει να διαψεύδει τα περί συνομιλιών με τις ΗΠΑ
- Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος για δίκη Τεμπών: «Η σημερινή εικόνα μας προσβάλλει όλους»
- AUSTRIACARD HOLDINGS AG - Οικονομική έκθεση AUSTRIACARD HOLDINGS AG (2025,Ετήσιος ισολογισμός,Ενοποιημένη)-iXBRL
- Νέο τελεσίγραφο Τραμπ: Δίνω πέντε μέρες στο Ιράν για να φτάσουμε σε συμφωνία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








