Οικονομία

Πρόστιμα 9,4 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο για αδήλωτη εργασία

Στην επιβολή υψηλών προστίμων, 9,4 εκατ. ευρώ, για μαύρη αδήλωτη εργασία προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και τον Οκτώβριο, οπότε ελέγχθηκαν 2.751 επιχειρήσεις και το 8,91% του προσωπικού ήταν αδήλωτοι.

Συνολικά σε διάστημα ενός έτους, -από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013, οπότε και ξεκίνησε το Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» και η επιβολή του υψηλού προστίμου των 10.500 ευρώ, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2014- επιβλήθηκαν πρόστιμα που ανέρχονται στα 59.916.741 ευρώ.

Σημαντικά συμβολή στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, εκτιμά ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης, θα έχει και η υποχρέωση πλέον των εργοδοτών να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» ελέγχθηκαν 2.751 επιχειρήσεις και σε σύνολο 9.925 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 884, δηλαδή το 8,91% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 9.391.498 ευρώ.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε πως σε μια προσπάθεια να παταχθεί η «μαύρη» εργασία «αυτή την εβδομάδα θεσμοθετήσαμε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Και αυτό, διότι αποδείχθηκε στην πράξη ότι η δυνατότητα που υπήρχε για την τροποποίηση του ωραρίου με την απλή τήρηση του αθεώρητου βιβλίου αποτέλεσε για πολλούς εργοδότες εστία καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης και καταστρατηγήσεων με τη μορφή της ‘ψευδομερικής απασχόλησης’ ή και αδήλωτης εργασίας».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «απαιτείται η δραστική αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων και εκ μέρους των ίδιων των επιχειρήσεων. Όπως έδειξε και η πρόσφατη απόφασή μας για τη δημιουργία του ‘Λευκού Μητρώου Συνεπών Επιχειρήσεων – ΠΕΡΣΕΑΣ’ επενδύουμε στην υγιή και συνεπή επιχειρηματικότητα, επιβραβεύουμε και αναδεικνύουμε τη δύναμη του ‘καλού παραδείγματος’.»

» Δεν θα αφήσουμε όμως να διαιωνίζεται σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων η παρασιτική λογική κάποιων ανεύθυνων εργοδοτών. Θα βάλουμε οριστικά ‘φρένο’ στην αυθαιρεσία τους».

close menu