Ελλάδα

Συνάντηση Αυγενάκη – ΕΘΕΑΣ: Οι αποζημιώσεις των Θεσσαλών αγροτών σε πρώτο πλάνο

Οι αγρότες ζήτησαν άμεση καταβολή των προκαταβολών, τόσο για τη φυτική παραγωγή όσο και για τη ζωική, καθώς και για τις ζημιές κεφαλαίου

Με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) και εκπροσώπους Συνεταιρισμών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, συναντήθηκε τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, και συζήτησαν εκτενώς τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες μετά τις σφοδρές πλημμύρες, που σημειώθηκαν στην εν λόγω περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υφυπουργοί, κ.κ. Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, οι Γ.Γ., κ.κ. Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Από την ατζέντα των έξι θεμάτων που η ΕΘ.Ε.Α.Σ. είχε θέσει προς συζήτηση, η συνάντηση λόγω της σημαντικότητας εφαρμογής των μέτρων, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη Θεσσαλία και στο ζήτημα καταβολής των προκαταβολών, τόσο για τη φυτική παραγωγή όσο και για τη ζωική, καθώς και για τις ζημιές κεφαλαίου. 

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς, μεταξύ άλλων, ζήτησε να καθοριστούν τα ποσά των προκαταβολών για τη Θεσσαλία και στα λοιπά προϊόντα, πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί, έθεσε το ζήτημα των καλλιεργειών στις περιοχές γύρω από την Κάρλα που έχουν πλημμυρίσει, καθώς και το πρόβλημα με τον καθαρισμό χωραφιών από φερτά υλικά και ζήτησε λεπτομέρειες για την εφαρμογή του Μέτρου 5.2, για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Όμως, αναγνώρισε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και την καθημερινή φυσική παρουσία της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ στις πληγείσες περιοχές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η παρουσία της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ στον κάμπο, από την πρώτη μέρα της θεομηνίας, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο να φτάσουμε, με τόσο γοργούς ρυθμούς, στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τους αγρότες και τους παραγωγούς.

Απαντώντας ανέφερε ότι σύντομα το ΔΣ του ΕΛΓΑ θα καθορίσει τις τιμές και στα λοιπά προϊόντα, σημειώνοντας ότι οι προκαταβολές που έχουν ανακοινωθεί ήταν πάνω από τις προσδοκίες των πληγέντων παραγωγών. Υπενθύμισε ότι δόθηκαν παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων, με καταληκτική την 20η Οκτωβρίου, ύστερα από παράκληση των ιδίων των παραγωγών και τοπικών φορέων. Εκ των πραγμάτων αναπροσαρμόσθηκαν και τα χρονοδιαγράμματα και πλέον μετά την ψήφιση της τροπολογίας στις 2 Νοεμβρίου, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή, με την οποία διασφαλίζεται η μεταφορά, κατ΄ αρχάς 150 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ και το ακατάσχετο των αποζημιώσεων. Στη συνέχεια, όπως έχει ανακοινωθεί και αφού έχει εκδοθεί η ΚΥΑ, εντός τριών ημερών από την εκταμίευση του ποσού από την Τράπεζα Ελλάδος, ο ΕΛΓΑ θα ξεκινήσει τις πληρωμές.

Το φυτικό κεφάλαιο, όπως επισημάνθηκε, θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες έως το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις πλημμυρισμένες καλλιέργειες της Κάρλας ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης των αγροτών.

Για τον καθαρισμό των χωραφιών από φερτά υλικά, υπενθύμισε ότι υπάρχει πρόγραμμα από την Κρατική Αρωγή, που καλύπτει το 70% του κόστους.

Για το μέτρο 5.2 επισήμανε ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου είναι δωρεάν, καθώς καλύπτεται 100% και γίνεται με την εγγύηση του ελληνικού κράτους, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με πιστοποιήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που θα ανακατασκευαστούν ή θα κατασκευαστούν από την αρχή, καθώς κι αυτών η δαπάνη θα καλυφθεί 100% από το πρόγραμμα 5.2. Σημειώνεται ότι και οι μελέτες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις θα γίνουν δωρεάν από το πρόγραμμα Τεχνικών Συμβούλων.

Υπενθύμισε την ένταξη όλων των επιλαχόντων αγροτών της Θεσσαλίας στα Σχέδια Βελτίωσης 2023, συνολικά 601 αιτήσεις ύψους 37.320.000 €, την κατανομή από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, ύψους 15,8 εκ. € για παραγωγούς που δεν μπορούσαν να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ καθώς και ότι δόθηκε κρατική ενίσχυση de minimis ύψους 1,5 εκ. €, στους αλιείς της περιοχής.

Επίσης ανέφερε ότι οι πληγέντες παραγωγοί εντάχθηκαν, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα πρώτης αρωγής και μέχρι τώρα 8.489 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν λάβει 19,8 εκ. €., ενώ συνεχώς παραδίδονται νέες καταστάσεις από τον ΕΛΓΑ στην Κρατική Αρωγή, ώστε να συνεχισθούν οι καταβολής πρώτης αρωγής.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu