Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιξαν οι κάλπες στις 8:00 για ανάδειξη προέδρου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Οι εκλογές διεξάγονται ανάμεσα σε πέντε υποψηφίους

Στις οκτώ το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι δημοσκοπήσεις παραπέμπουν σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση και οι 5 υποψήφιοι στέλνουν τα μηνύματά τους, ευελπιστώντας ότι θα πετύχουν τον μέγιστο βαθμό συσπείρωσης. Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο στοίχημα, είναι η όσο το δυνατόν μαζικότερη προσέλευση της βάσης και των φίλων του κόμματος στις κάλπες.

Οι τέσσερις από τους πέντε υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια βάση, ένα εκλογικό κοινό που τους ψήφισε στις πρόσφατες εκλογές. Η Εφη Αχτσιόγλου ήρθε πρώτη στη Δυτική Αθήνα λαμβάνοντας 28.491 ψήφους. Πρώτος έκοψε το νήμα και ο Νίκος Παππάς στον νότιο τομέα λαμβάνοντας 21.346 σταυρούς. Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στα βόρεια τον ψήφισαν 25.498 πολίτες, ενώ 9.006 σταυρούς έλαβε ο Στέφανος Τζουμάκας στον νότιο τομέα και δεν εξελέγη βουλευτής. Νέο μεγάλο κύμα εγγραφών δεν υπήρξε και τα συνολικά μέλη είναι κοντά στις 170.000.

Ο πέμπτος υποψήφιος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια ισχυρή προεκλογική παρουσία.

Πού ψηφίζουν οι υποψήφιοι πρόεδροι

 Έφη Αχτσιόγλου θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1), στις 10:00.

-Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1), στις 12:30.

-Ο Νίκος Παππάς θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής (Δημαρχείο Καισαριανής, αίθουσα εκδηλώσεων, Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας), στις 8:45.

-Ο Στέφανος Τζουμάκας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας (Σχολικό Συγκρότημα Αγίου Νικολάου, Λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου 175), στις 12:00.

-Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό Κέντρο Νέας Ιωνίας (1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, Κρήτης 77, Νέα Ιωνία), στις 13:00.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15ετών και άνω, οι οποίοι έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ακόμη και αν εγγραφούν σήμερα, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα. Απαραίτητο να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έκαναν εγγραφή στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Αναλυτικά:
1. Πώς ψηφίζω για πρόεδρο;

Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

2. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 8.00 πμ μέχρι και τις 8.00 μμ.

3. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

4. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ. Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

5. Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 πμ μέχρι τις 8.00 μμ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι εγγραφούν στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

close menu