Έως να κριθεί αμετάκλητα δικογραφία που εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που αφορούν τη σύμβαση 717
Επ’ αόριστον ανέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, τη δίκη του ελεγκτή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που λογοδοτεί για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με το πόρισμα που συνέταξε, με εκλιπόντα πλέον έτερο ελεγκτή, για την εκτέλεση της σύμβασης 717 για το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Το δικαστήριο αποδέχθηκε πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας η οποία ζήτησε να αναβληθεί η παρούσα δίκη, έως να κριθεί αμετάκλητα δικογραφία που εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που αφορούν τη σύμβαση 717.
Για το ζήτημα αυτό, κατά την προηγούμενη συνεδρίασή του, το δικαστήριο είχε ζητήσει πιστοποιητικό πορείας της υπόθεσης της σύμβασης.
Με την εισαγγελική πρόταση συντάχθηκαν μερικοί εκ των συνηγόρων Υποστήριξης της Κατηγορίας, που εκπροσωπούν θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ η πλειονότητα των δικηγόρων των θυμάτων διαφώνησε ζητώντας να προχωρήσει η δίκη του ελεγκτή.
Υπενθυμίζεται ότι το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, σχετίζεται με εικαζόμενη πλημμελή έρευνα που διενήργησαν οι ελεγκτές, όσον αφορά την υλοποίηση της Σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας. Σύμφωνα με την κατηγορία, ο έλεγχος διενεργήθηκε με τρόπο που «ωφέλησε παράνομα τους υπαιτίους», αποτρέποντας την απόδοση ποινικών ευθυνών για το επί σειρά ετών ανεκτέλεστο έργο.
«Μετά τα βίντεο των Τεμπών, καρατομείται άλλη μία δίκη»
Η δικαστική αυτή εξέλιξη προκάλεσε την άμεση και σφοδρή αντίδραση της δικηγόρου Θεσσαλονίκης και εκπροσώπου συγγενών θυμάτων, Μαίρης Χατζηκωνσταντίνου, η οποία σε δήλωσή της εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη και εξαπέλυσε σκληρή κριτική για τον τρόπο διαχείρισης της. υπόθεσης.
«Λυπούμαστε πολύ σήμερα γιατί άλλη μία δίκη καρατομείται. Άλλη μία δίκη είναι στον αέρα. Η δίκη του μοναδικού ελεγκτή επιθεωρητή για την παράβαση, του ελεγκτή καθήκοντος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σήμερα αναβλήθηκε αορίστως μετά από αυτεπαγγέλτη πρόταση της κυρίας εισαγγελέως. Αναβλήθηκε αορίστως με σκοπό να ολοκληρωθεί η δίκη που ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την 717, δηλαδή για τις κακουργηματικές πράξεις που αναφέρονται στους κατηγορούμενους της 717», δήλωσε αρχικά η κ. Χατζηκωνσταντίνου.
Η ίδια θέλησε να εξηγήσει με απλά λόγια τι σημαίνει πρακτικά για την εξέλιξη της υπόθεσης η συγκεκριμένη αναβολή, συνδέει τη παράλληλα και με άλλες δικαστικές πτυχές της τραγωδίας των Τεμπών:
«Πώς μεταφράζεται αυτό με απλά λόγια; Ότι αυτή η δίκη τουλάχιστον για δέκα χρόνια θα είναι στον αέρα. Μία δίκη για παράβαση καθήκοντος, η οποία είναι αυταπόδεικτη, η οποία περιγράφεται σε ένα κατηγορητήριο, τινάχθηκε στον αέρα. Έχει την ίδια μοίρα δυστυχώς, με τη δίκη των βίντεο των Τεμπών στη Λάρισα, του μονομελούς, όπου και αυτή είναι στον αέρα -έχει αναβληθεί αορίστως- και με όλες τις υπόλοιπες δίκες, οι οποίες για ποιο λόγο και πώς δεν ξέρω, δεν έχουν συσχετιστεί στη μεγάλη δίκη των κακουργηματικών πράξεων που δικάζεται στη Λάρισα».
Κλείνοντας τη δήλωσή της, η κ. Χατζηκωνσταντίνου στάθηκε στη σημασία που είχε η συγκεκριμένη ακροαματική διαδικασία για τη συνολική αποκάλυψη των ευθυνών, ξεκαθαρίζοντας ότι η νομική μάχη της πλευράς των θυμάτων θα συνεχιστεί με κάθε διαθέσιμο τρόπο:
«Όλοι αυτοί θα έπρεπε να βρίσκονται κατηγορούμενοι μαζί τους 36 κατηγορούμενους στη Λάρισα. Αντιθέτως, ο διαχωρισμός οδηγεί σε πολλά δικαστήρια, τα οποία κυριολεκτικά, όπως είπα και στην αρχή, καρατομούνται και τινάζονται στον αέρα. Χάσαμε μία δίκη που έδινε πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία, πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία για την 717 και για τις ευθύνες που ερευνούμε και στη Λάρισα. Δυστυχώς, σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά εμείς θα αξιώσουμε με όλα τα ένδικα μέσα που μπορούμε να την επαναφορά της δίκης σε όποιο βαθμό δικαιοδοσίας μας επιτρέπεται».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κάγια Κάλας: Ξεκινούν νηοψίες στη Μεσόγειο με στόχο τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας
- Σημαντικά εδαφικά κέρδη για την Ουκρανία από τις αρχές του 2026
- Ανακοινώθηκε ο fast track ανασχηματισμός: Κώτσηρας στη θέση του Κυρανάκη στο Μεταφορών
- Τέλος εποχής για το Netflix στις κινηματογραφικές αίθουσες
- Η SpaceX στην καρδιά της αμερικανικής πολεμικής μηχανής
- Βαρύτατες κατηγορίες για τρομοκρατία αντιμετωπίζει ο 37χρονος που συνελήφθη ως μέλος της Χαμάς
- ΝΤΟΠΛΕΡ Α.Β.Ε.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ άρθρου 6 παρ.5 ν.4374 2016_3Μ_2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








