Επιχειρήσεις

Temenos: Αλλο ένα λογιστικό σκάνδαλο;

Οι μετοχές της βούτηξαν στα 60 ελβετικά φράγκα, στη Ζυρίχη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2002

Χρηματιστηριακές απώλειες ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, κατέγραψε η Temenos AG την Πέμπτη, καθώς η Hindenburg Research, επικαλούμενη σοβαρά λάθη στα βιβλία της ελβετικής εταιρείας τραπεζικού λογισμικού, επιδόθηκε σε σορτάρισμα της μετοχής της. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της αξίας της μετοχής, έως και 33%! 

Η ακτιβιστική εταιρεία short-seller ισχυρίζεται ότι η κατασκευάστρια software για τον χρηματοπιστωτικό τομέα έχει υποπέσει σε «μείζονες λογιστικές παρατυπίες», τονίζοντας ότι «χειραγωγούσε τα κέρδη», κάτι που, όπως επισημαίνει η Hindenburg, ήταν «κοινό μυστικό» εντός της Temenos.

Η ελβετική εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.

Οι μετοχές της βούτηξαν στα 60 ελβετικά φράγκα, στη Ζυρίχη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2002. Τώρα, δηλαδή, η αξία της βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο της οροφής των 13 δισ. ελβετικών φράγκων που έπιασε η εταιρεία το 2019.

Η Hindenburg Research, που διευθύνεται από τον Nate Anderson, πήρε τα πάνω της πέρυσι αφού έβαλε στο στόχαστρο επιχειρηματικές αυτοκρατορίες σε όλο τον κόσμο, όπως των Gautam Adani, Jack Dorsey και Carl Icahn, εξαερώνοντας δισεκατομμύρια από την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών τους.

Ο Tamlin Bason, αναλυτής του Bloomberg, υποστηρίζει ότι πιθανότατα θα διαβρωθεί το «θετικό συναίσθημα» που παρείχαν τα δυνητικά ύποπτα αποτελέσματα της Temenos για το 2023, μετά από ένα «καταστροφικό 2022».

Η Temenos υπήρξε εδώ και καιρό στόχος εξαγοράς από εταιρείες όπως οι EQT, Permira, Nordic Capital, Thoma Bravo και KKR. Οι σχετικές συνομιλίες όμως κατέρρευσαν το 2022, εξαιτίας τεχνολογικών αποτιμήσεων και ανησυχιών σχετικά με τις τιμές.

Η εταιρεία με έδρα τη Γενεύη βρίσκεται επίσης στη μέση μιας μακράς πορείας αναζήτησης διευθύνοντος συμβούλου. Ο Κύπριος πρόεδρος της εταιρείας Ανδρέας Ανδρεάδης (φωτ.) είναι επί του παρόντος και ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος, μετά την παραίτηση του Max Chuard τον Ιανουάριο του 2023 υπό την πίεση ακτιβιστών. CFO είναι o Τάκης Σπηλιόπουλος.

Η Temenos δημιουργεί λογισμικό βασισμένο σε υπολογιστικό νέφος, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να προσφέρουν λύσεις ψηφιακής τραπεζικής, συνάλλαγμα και υπηρεσίες επαλήθευσης ταυτότητας. Χρησιμοποιείται από περισσότερους από 3.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Standard Chartered, Julius Baer και Nordea, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu