Υγεία

Θεμιστοκλέους: Εντός Μαρτίου αναμένονται να ξεκινήσουν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν υπάρχει αναμονή για χειρουργεία που αφορούν καρκινοπαθείς

Εντός Μαρτίου αναμένονται να ξεκινήσουν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο MEGA ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε τουλάχιστον 55.000 περιστατικά βρίσκονται σε λίστα αναμονής χειρουργείων πάνω από 4 μήνες, στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα μόλις ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μετά την ομαλοποίηση της λίστας αναμονής θα ακολουθήσουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

«Η χώρα μας έχει λίστα αναμονής, η οποία είναι ένας δείκτης που μετράμε στο στο σύστημα πόσο οι πολίτες περιμένουν να χειρουργηθούν. Αυτό που κάναμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι καταγράψαμε πόσο περιμένουν οι πολίτες σε διάφορα νοσοκομεία ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή.

Έχουμε περισσότερη αναμονή στη Θεσσαλονίκη απ’ ότι στην Αθήνα. Έχουμε 102.000 άτομα να βρίσκονται σε λίστα αναμονής, τα 45.000 είναι από 0 έως 4 μήνες αναμονής και τα 55.000 που έχουν αναμονή μεγαλύτερη των 4 μηνών», είπε.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν υπάρχει αναμονή για χειρουργεία που αφορούν καρκινοπαθείς.

«Τα χρήματα που είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι για τα 55.000 περιστατικά που περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Ως προς τη σειρά προτεραιότητας, αρχίζει από το παλαιότερο προς το νεότερο. Όποιος περιμένει περισσότερο χρόνο έχει σειρά προτεραιότητας.

«Το υψηλότερο ποσό που μπορεί να δώσει κανείς για μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση είναι γύρω στα 2.000 ευρώ. Για αυτά τα περιστατικά έχουμε έξι διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα την επέμβαση και το ποσό αυτό πηγαίνει για τη χειρουργική ομάδα», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας.

«Ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων δεν είναι ελληνική πατέντα, είναι κάτι που τα δημόσια συστήματα υγείας εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες. Είναι τρόπος ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν καταργείται η δωρεάν υγεία, είναι τρόπος να ενισχυθεί η δωρεάν υγεία».

Η αιτία πίσω από τις μεγάλες λίστες αναμονής είναι ο Covid, εξήγησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο φακελάκι:

«Ο τρόπος να μειώσεις τη πιθανότητα για φακελάκι είναι να μην έχεις αναμονές. Για να μην έχεις αναμονές πρέπει να ανοίξεις την περιεκτικότητα του συστήματος. Όσο περισσότερα χειρουργεία γίνονται και δεν έχεις αναμονές, τότε δεν θα υπάρχει αυτό», κατέληξε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu