«Η αναβάθμιση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε χρήματα για επενδύσεις σε δημόσιες και κοινωνικές υποδομές, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιτοκίων για δάνεια σε τράπεζες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις»
Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, σχολίασε ο Μιχάλης Αργυρού, προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού (αντικετάστησε τον Αλέξη Πατέλη μετά την αποχώρηση του). Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «η αναβάθμιση σημαίνει ότι η Ελλάδα θεωρείται πιο αξιόπιστη, άρα μπορεί να δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο, κάτι που μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους».
«Η αναβάθμιση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε χρήματα για επενδύσεις σε δημόσιες και κοινωνικές υποδομές, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιτοκίων για δάνεια σε τράπεζες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Παράλληλα, όπως τόνισε, η αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s έρχεται ως συνέχεια άλλων θετικών εξελίξεων στον τομέα των αξιολογήσεων, όπως αυτής από τον οίκο Moody’s.
«Ο στόχος της χώρας και της οικονομικής πολιτικής είναι να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο βιοτικό επίπεδο» σημείωσε προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «η αναβάθμιση αυτή δείχνει ότι η ελληνική οικονομία παρά τις δύσκολες διεθνείς συνθήκες, έχει μια καλή δυναμική».
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού η ελληνική οικονομία, παρά τις εξωτερικές προκλήσεις και τις διεθνείς αναταράξεις, δείχνει ανθεκτικότητα και δυναμική. Ωστόσο, όπως είπε, «χρειάζεται να επενδύσουμε σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, πέρα από τον τουρισμό, όπως η βιομηχανία και οι υπηρεσίες».
Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε, επικεντρώνεται στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της φορολογικής πολιτικής, με στόχο να κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδύσεις. Σχετικά με τις μελλοντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, θα προχωρήσει σε μειώσεις των φόρων, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του έτους.
Αναφορικά με τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Αργυρού επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει τη διεθνή κατάσταση, καθώς είναι μια ανοιχτή οικονομία που εξαρτάται από το διεθνές εμπόριο. «Τώρα εξάγουμε περίπου το μισό ΑΕΠ της χώρας. Κατά συνέπεια, όταν πουλάς το μισό ΑΕΠ της χώρας σε ξένους καταναλωτές, το τι συμβαίνει στον κόσμο σε ενδιαφέρει πάρα πολύ, γιατί σε ενδιαφέρει πολύ αν οι πελάτες σου έχουν χρήματα ή όχι να αγοράσουν τα προϊόντα σου».
Χαρακτηρίζοντας ως «ιστορικού χαρακτήρα» τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές υποστήριξε ότι τα μηνύματα που έχουν στείλει οι αγορές δεν είναι θετικά.
«Οι αγορές στέλνουν ένα μήνυμα ότι δεν θεωρούν ότι μπορεί να σταματήσει χωρίς απώλειες ευημερίας το διεθνές εμπόριο και αυτό είναι το οποίο έχει δημιουργήσει ένα έδαφος ούτως ώστε να γίνουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τους άλλους εμπορικούς εταίρους για να βρεθεί ένας κοινός τόπος ούτως ώστε να προχωρήσουμε με αυτό το οποίο ονομάζεται win win, μια συμφωνία δηλαδή αμοιβαία επωφελής», πρόσθεσε ο κ. Αργυρού.
Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, όπως είπε, είναι αποτέλεσμα σταθερών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που συνεχίζουν να οδηγούν σε βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, παρά τις προκλήσεις που έρχονται από το εξωτερικό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αποσύρονται οι εφέσεις για τη φωτιά στο Μάτι – Επικοινωνία Πιερρακάκη με Χαρδαλία – δημάρχους
- Ευρωσύμβουλοι: Στις 12 Ιουνίου η ΓΣ για διανομή κερδών και αλλαγή επωνυμίας
- Κάγια Κάλλας: Η ΕΕ αίρει τις οικονομικές κυρώσεις στη Συρία
- Κομισιόν: Επένδυση 1,25 δισ. ευρώ σε 10.000 ερευνητές το 2025
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Άλμα 7% για Vodafone
- «Διασταυρούμενα πυρά» μεταξύ Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας – ΟΠΕΚΕΠΕ για τις έρευνες
- Prodea: Πρόταση διανομής μερίσματος 0,705 ευρώ ανά μετοχή για το 2024
- Τράπεζες: Η ΟΤΟΕ κήρυξε 24ωρη απεργία στις 23 Μαΐου για τις απολύσεις στην Attica Bank
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις