Διεθνή

Αλλαγή στάσης των κεντρικών τραπεζών στη μάχη για τον πληθωρισμό

Διαφαίνεται μία παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν αυτή τη εβδομάδα σε έναν ακομα γύρο αυξήσεων επιτοκίων παρά τα σημάδια εκτόνωσης των πληθωριστικών πιέσεων, διατηρώντας πιο προσεκτική στάση σχετικά με περαιτέρω κινήσεις και δίνοντας την ένδειξη ότι η παγκόσμια νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να είναι κοντά ή στο τέλος της.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησαν αυξήσεις των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας αυτή την εβδομάδα, όπως αναμενόταν, και άφησαν ανοιχτή την επιλογή περαιτέρω αυξήσεων εάν ο πληθωρισμός δεν συνέχιζε την πτώση που άρχισε να έρχεται ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα μετά από παρόμοια θετικά νέα για τον πληθωρισμό.

Στο μεταξύ την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ιαπωνίας άνοιξε τη συζήτηση για να θέσει τέλος στις υπερβολικά χαλαρές πολιτικές της. Διατηρεί τα επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά, αλλά εξέπληξε τις αγορές την Παρασκευή, τροποποιώντας την πολιτική ελέγχου των αποδόσεων και επιτρέποντας στο μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού να αυξηθεί, αντανακλώντας τις προοπτικές υφέροντος πληθωρισμού.

Τα παραπάνω αποτελούν μια αλλαγή στη στάση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που τον περασμένο χρόνο έκαναν ότι έπρεπε για να δουν πραγματικές μειώσεις στον ρυθμό αύξησης των τιμών και να δουν πρόοδο. Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell περιέγραψε αυτή την αλλαγή ως μια δόση υπομονής για το εάν χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Το βασικό επιτόκιο μίας ημέρας της Fed κυμαίνεται πλέον στο εύρος 5,25%-5,50%, ενώ το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι 3,75%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια μικρή αλλαγή διατύπωσης στην τελευταία δήλωση που δεν ήταν τυχαία ή άσχετη, αλλά είχε σκοπό να ενημερώσει ότι μετά από εννέα συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων μια παύση θα τεθεί στο τραπέζι στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, όπως ακριβώς θα είναι και για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Έχουμε ανοιχτό μυαλό για το ποια θα είναι η απόφαση τον Σεπτέμβριο από τις επόμενες συναντήσεις», είπε η Λαγκάρντ. “Μπορεί να κάνουμε πεζοπορία. Μπορεί να κρατήσουμε… Ελπίζω να είναι πολύ σαφές ότι δεν είμαστε στον τομέα της μπροστινής καθοδήγησης.”

Νέα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ την Πέμπτη έδειξαν ότι η πορεία προς μια παγκόσμια στασιμότητα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη σε μια οικονομία που συνεχίζει να προκαλεί σύγχυση.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ετήσιο ρυθμό 2,4% το δεύτερο τρίμηνο, πολύ πάνω από τον ετήσιο ρυθμό 1,8% που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ως την κατά προσέγγιση τάση που συνάδει με τον στόχο τους για πληθωρισμό 2%. Ωστόσο, τα τριμηνιαία στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο.

close menu