Τον χαρακτήρισε υπεύθυνο για την επιβολή προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της χώρας για λανθασμένες πληρωμές, αλλά και για ομηρία των αγροτών και κτηνοτρόφων
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (από τις 6/2023 έως 6/2024) Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ότι «το υλικό που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν αποδίδει κατηγορητήριο σε βάρος μου. Δεν υπάρχει έγγραφο, απόφαση ή υπογραφή μου ή προϊόν επισύνδεσης, που να συνδέεται με οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια. Ό,τι ειπώθηκε, ειπώθηκε στη σφαίρα των εικασιών και των πολιτικών εντυπώσεων».
«Είμαι εδώ ως μάρτυρας με στόχο να συνδράμω στο έργο σας. Με καθαρή τη συνείδηση, με πίστη στα δεδομένα και την δύναμη της Δημοκρατίας. Όχι για να αμυνθώ αλλά για να βοηθήσω. Με διαφάνεια, με ψυχραιμία, κυρίως με αίσθηση δικαιοσύνης για την αποκατάσταση της αλήθειας», πρόσθεσε.
Ο κ. Αυγενάκης είπε ότι από την πρώτη μέρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «πίστεψα και συνεχίζω να πιστεύω ότι η πολιτική δεν είναι χώρος βολής, είναι χώρος ευθύνης. Δεν φοβήθηκα ποτέ τη διαφάνεια, την επέβαλα. Δεν παρενέβην στην διοίκηση, τη διόρθωσα. Δεν υποσχέθηκα, αλλά έδρασα. Αυτό που με ενδιαφέρει, με ενδιέφερε τότε αλλά και σήμερα, ήταν πάντα να είμαι μπροστά προστάτης του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του πολίτη που παλεύει καθημερινά, και να συμβάλλω και εγώ, στην δημιουργία μίας διοίκησης που λειτουργεί θεσμικά και με κανόνες σεβασμού».
«Εμπιστεύομαι τα δεδομένα, αλλά πάνω απ’ όλα εμπιστεύομαι τη Δημοκρατία. Και πιστεύω ότι όταν το φως πέφτει παντού, η αλήθεια δεν χρειάζεται υπερασπιστές, μόνο ανθρώπους που τολμούν να την πουν» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.
Ο πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε μονόδρομο την απόφαση του να απομακρύνει τον τότε Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο χαρακτηρίζοντάς τον υπεύθυνο για την επιβολή προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της χώρας για λανθασμένες πληρωμές επί των ημερών του αλλά και για ομηρία των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Ο πρώην Υπουργός παρέθεσε εννιά λόγους για τους οποίους ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Σημανδράκου. Συγκεκριμένα:
1) Προβληματικές πληρωμές του Ιουνίου αλλά και του Οκτωβρίου 23 παρά τις προσπάθειες που κάναμε ως πολιτική ηγεσία
2) Είχαμε εντοπίσει εξωσυστημικές πληρωμές. Για την περίοδο 2023-2024 επιβλήθηκε πρόστιμο 170 εκατομμυρίων ευρώ.
3) Εντοπίσαμε εντέλλεσθε για πληρωμές ύψους 31 εκατ ευρώ για τον Σεπτέμβριο του 2022 και Δεκέμβριο του 22 αγνοώντας τις έγγραφες προειδοποιήσεις και ενστάσεις υπηρεσιακών στελεχών.
4) Υπέγραψε συμβάσεις με τεχνικούς συμβούλους χωρίς σαφή παραδοτέα
5) Αναίτια καθυστέρηση ελέγχου χιλιάδων ΑΦΜ. Χιλιάδων δηλαδή αγροτών και κτηνοτρόφων
6) Επανειλλημμένα δεν έδινε στοιχεία στον φορέα πιστοποίησης με αποτέλεσμα νά κινδυνεύει η πιστοποίηση του οργανισμού.
7) Υπήρχε προβληματική συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες. Θεωρούσε την πλειονότητα είτε μη ικανούς είτε σαμποτέρ στη δική του προσπάθεια με αποτέλεσμα να συνεργάζεται όπως ο ίδιος έχει καταθέσει με μικρή ομάδα υπαλλήλων
8) Δεν υπήρχε από μέρους του καμία καταγεγραμμένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια
9) Ο έλεγχος του ευρωπαϊκού ελεγκτικού συνεδρίου εντόπισε στην εκκαθάριση του 2022 τεράστιο σφάλμα απόκλισης 63 εκατομμυρίων ευρώ.
«Για όλους αυτούς τους λόγους η απόφαση μου να ζητήσω την απομάκρυνση του ήταν μονόδρομος. Δεν υπήρξε καμία πίεση εκ μέρους μου για να αποδεσμεύσει ΑΦΜ χωρίς να τα ελέγξει . Την περίοδο Σημανδράκου υπήρχαν μαύρες οθόνες. Δεν μπορούσαν οι αγρότες να ενημερωθούν γιατί δεν πήραν όσα περίμεναν ή τι έπρεπε να κάνουν προκειμένου να διορθώσουν λάθη», είπε ο κ. Αυγενάκης .
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΤΕΡΝΑ: Στην κυκλοφορία τα 136 χλμ. του αυτοκινητόδρομους Ε65
- Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου – Δρακόντεια μέτρα στην Αθήνα για την πορεία (βίντεο)
- Ορμπαν: Η υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο είναι τρέλα
- Ελβετοί για εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ: «Δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας στον διάβολο»
- Μπέζος: Επενδύει σε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης προσελκύοντας κεφάλαια 6,2 δισ. δολάρια
- Άντριους Κουμπίλιους (Επίτροπος Άμυνας ΕΕ): Η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ «μέσα στα επόμενα 2 έως 4 χρόνια»
- Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις πληγείσες περιοχές από την ευλογιά των αιγοπροβάτων
- Hellenic Train: Αναστολές και τροποποιήσεις δρομολογίων λόγω 24ωρης απεργίας (18/11)
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








