Ενέργεια

Ενα καλό νέο: Σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν τριών ετών η τιμή του φυσικού αερίου

Υποχώρησε την Παρασκευή στα 22,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα ακόμα και από αυτά πριν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, περιορίζοντας τις προμήθειες, ανακουφίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι έντονες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο ζεστός καιρός και η μείωση της ζήτησης ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών τα τελευταία χρόνια συνέβαλαν στη διατήρηση αποθεμάτων στις αποθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα, συμβάλλονταςι στη μείωση των τιμών.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη υποχώρησε την Παρασκευή (23 Φεβρουαρίου) στα 22,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021. Είναι η τρίτη στη σειρά εβδομαδιαία πτώση.

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης ξεκίνησε το 2021 καθώς η περιοχή βγήκε από έναν παρατεταμένο κρύο χειμώνα με χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου. Οι ανησυχίες για τις περιορισμένες προμήθειες επιδεινώθηκαν καθώς η Ρωσία άρχισε να στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με τους traders να εικάζουν εκείνη την εποχή ότι ήταν μια τακτική να πιέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να εγκρίνουν την έναρξη λειτουργίας του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν να αυξάνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 ενώ το καλολαίρι του 2022 η άνοδος κορυφώθηκε με τις τιμές να εκτοξεύονται σε πάνω από 300 €/MWh. 

Έκτοτε, οι συντονισμένες προσπάθειες της ΕΕ για τον περιορισμό της ζήτησης, καθώς και οι ισχυρές εισαγωγές LNG από χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι διαδοχικοί ζεστοί χειμώνες βοήθησαν στη διευκόλυνση της κρίσης στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Το ρωσικό αέριο με αγωγούς, το οποίο αντιπροσώπευε το 40% των προμηθειών της ΕΕ πριν από την εισβολή μειώθηκε στο 8% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ είναι αυτή την περίοδο στο 64% της πληρότητάς του, που αποτελεί ρεκόρ για την εποχή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενέργεια

close menu