Οικονομία

Eurostat: Σταθερός ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ανεπαίσθητη μείωση για Ελλάδα τον Αύγουστο

Στο 5,3% για ευρωζώνη, στο 3,4% (από 3,5%) για Ελλάδα

Σταθερός παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δομικός δείκτης εμφάνισε μικρή αποκλιμάκωση, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 5,3% τον Αύγουστο, σταθερός σε σύγκριση με τον Ιούλιο, με τα τρόφιμα να οδηγούν τις αυξήσεις και την ενέργεια να παραμένει σε πτωτική τροχιά. Οι αναλυτές περίμεναν ο πληθωρισμός θα επιβραδύνει στο 5,1%.

Τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός αναμένεται να εμφανίσουν την υψηλότερη ετήσια μεταβολή τον Αύγουστο (9,8% σε σύγκριση με 10,8% τον Ιούλιο), και ακολουθούν υπηρεσίες (5,5% σε σύγκριση με 5,6%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,8%, σε σύγκριση με 5,0%) και η ενέργεια (-3,3% σε σύγκριση με -6,1%).

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, επιβράδυνε στο 5,3% τον Αύγουστο από 5,5% τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα οι τιμές στα τρόφιμα αποκλιμακώθηκαν στο +9,8% (+10,8% τον Ιούλιο), ενώ στην ενέργεια κατεγράφη περαιτέρω πτώση στο -3,3% (-6,1% τον Ιούλιο). Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, υποχώρησαν ελαφρώς στο +5,5% από 5,6% προηγουμένως.

Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μικρή επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 3,4% τον Αύγουστο από 3,5% τον Ιούλιο.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο από 6,5% τον Ιούλιο, ενώ στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, στο 5,7% από 5,1% τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ιταλία πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,5% από 6,3% τον Ιούλιο, ενώ στην Ισπανία ενισχύθηκε στο 2,4% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία έρχονται ενώ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντείνεται η συζήτηση για το αν θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων την ίδια στιγμή που οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ έχουν επιδεινωθεί σημαντικά.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της σε κάθε συνεδρίαση πολιτικής τους τελευταίους 13 μήνες – από τον Ιούλιο του 2022 όταν ξεκίνησε ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης – και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν εάν θα κάνουν μια παύση ή θα τα αυξήσουν ξανά στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 14 Σεπτέεμβρίου.

Μιλώντας σήμερα σε συνέδριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, το μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας Ισαμπέλ Σνάμπελ αναγνώρισε ότι η ανάπτυξη δέχεται πιέσεις, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σύσφιξη να συνεχιστεί, προειδοποιώντας ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει “επίμονα υψηλός”.

Οι τελευταίες εξελίξεις “δείχνουν ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης είναι πιο αδύναμες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί στο βασικό σενάριο”, ανέφερε. Ωστόσο, “οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν επίμονα υψηλές, με τους εγχώριους παράγοντες να είναι πλέον ο βασικός παράγοντας για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu