Οικονομία

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 8 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα – «Αδύναμος κρίκος» η μεταποίηση

«Η μεταποίηση συνεχίζει να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από τις εκτιμήσεις τον Ιούλιο, με τις εισροές παραγγελιών και τις προσδοκίες παραγωγής να υποδεικνύουν επιδείνωση της ύφεσης τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την S&P Global και την Hamburg Commercial Bank, ο σύνθετος δείκτης PMI της ευρωζώνης παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για δεύτερο συναπτό μήνα, υποχωρώντας στις 48,9 τον Ιούλιο, από 49,9 έναν μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Νοέμβριο του 2022 και χειρότερη από ό,τι είχε προβλέψει οποιοσδήποτε οικονομολόγος σε έρευνα του Bloomberg.

Η ευρωζώνη μπορεί να απέφυγε μια χειμερινή ύφεση, ωστόσο ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης και ισχυρού πληθωρισμού σήμαινε ότι η οικονομία απέτυχε να αναπτυχθεί στην αρχή του έτους. Ειδικά, η βιομηχανία έχει επιβαρύνει την περιοχή και η ένδειξη 42,7 μονάδων του Ιουλίου είναι η χειρότερη από τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

«Η μεταποίηση συνεχίζει να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank. «Οι παραγωγοί μείωσαν ξανά την παραγωγή τους με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Ιούλιο, ενώ η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να επεκτείνεται, αν και με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι νωρίτερα μέσα στο έτος» συμπλήρωσε.

close menu