Διεθνή

Εξοδο στις αγορές με 10ετές σχεδιάζει η Κύπρος

Μετά τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης

Την έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, προκειμένου να αξιοποιήσει τη θετική δυναμική που δημιουργείται για την κυπριακή οικονομία, έπειτα από τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, όπως αναφέρει Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο χρόνος και το ποσό θα οριστούν μετά  από διαβούλευση με τους συμβούλους της έκδοσης και αναλόγως των συνθηκών της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

S&P: Αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε ΒΒΒ+

Επιβεβαιώνει τη θετική προοπτική της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης

Το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) έχει ήδη ανακοινώσει ότι ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για φέτος, το οποίο ανέρχεται σε €1,3 δισεκατομμύριο, εκ των οποίων το €1 δισ θα καλυφθεί μέσω έκδοσης Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ).

Όπως είχε αναφέρει το ΓΔΔΧ, στην ετήσια έκθεση για το 2023, πρόθεση για τα επόμενα χρόνια είναι η έκδοση τουλάχιστον ενός ομολόγου αναφοράς (ΕΜΤΝ) ανά έτος, με άντληση ποσού που θα κυμαίνεται μεταξύ €1,0-1,5 δισ. για σκοπούς κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Κυβέρνησης.

Πάγιος στόχος του ΓΔΔΧ είναι η εξομάλυνση της καμπύλης λήξεων χρέους με έμφαση στην έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, δεδομένου ότι οι συνθήκες της αγοράς και το νέο περιβάλλον επιτοκίων το ευνοούν, όπως αναφέρει το ΓΔΔΧ.

Το περιβάλλον θεωρείται ευνοϊκό στον απόηχο των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s. Οι οίκοι αναβάθμισαν τη μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο ΒΒΒ+, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές, ενώ θετικές προοπτικές έθεσε και ο οίκος Moody’s, διατηρώντας την αξιολόγηση στο ‘ΒΒΒ’ σε πράξη αξιολόγησης στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Θετικές συνθήκες δημιουργούν επίσης η σταθερή πτωτική πορεία του δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ, λόγω του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας που για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ΕΕ πίσω από τη Μάλτα, σε τριμηνιαία βάση (1,2%), και τρίτος ψηλότερος σε ετήσια βάση (3,4% εποχικά διορθωμένα στοιχεία) πίσω από Μάλτα και Κροατία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu