Οικονομία

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ: Δεν υπάρχουν ακόμα ουσιαστικά σημάδια για περιορισμού του δανεισμού

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει δει ακόμη αρκετές τράπεζες να περιορίζουν τον δανεισμό τους, κάτι που θα αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ FED, να κάνει στροφή σε ότι αφορά την πορεία των επιτοκίων.

«Δεν βλέπουμε ακόμη σημαντική επιβράδυνση στον δανεισμό. Υπάρχουν κάποια σημάδια, αλλά αλλά όχι στην κλίμακα που θα οδηγούσαν στην υποχώρηση της Fed», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην Κάρεν Τσο στο CNBC το περασμένο Σάββατο στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Η Federal Reserve προειδοποίησε τον Μάιο ότι οι δανειστές ανησυχούν για τις μελλοντικές συνθήκες, καθώς τα προβλήματα στα μεσαίου μεγέθους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ προκάλεσαν τις τράπεζες να αυστηροποιήσουν τα πρότυπα δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι αξιωματούχοι δανείων της Fed πρόσθεσαν ότι αναμένουν τα ζητήματα να συνεχιστούν το επόμενο έτος λόγω των μειωμένων προβλέψεων για την ανάπτυξη και των ανησυχιών για εκροές καταθέσεων και της μειωμένης ανοχής στον κίνδυνο.

Η Georgieva είπε στο CNBC: «Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά ότι βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον. Επομένως, δώστε προσοχή στις τάσεις και να είστε ευέλικτοι, προσαρμοζόμενοι — εάν αλλάξουν οι τάσεις».

Ο σχολιασμός του ΔΝΤ για τον ρυθμό επιβράδυνσης του παγκόσμιου δανεισμού έρχεται αφότου ο επικεφαλής οικονομολόγος του Pierre-Olivier Gourinchas είπε στο CNBC τον Απρίλιο ότι οι τράπεζες βρίσκονται τώρα σε μια «πιο επισφαλή κατάσταση» που θα έθετε σε κίνδυνο τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού για την παγκόσμια ανάπτυξη. 2,8% για φέτος.

Η Fed των ΗΠΑ πιθανότατα θα παραμείνει γεράκι, λέει ο στρατηγός

Η πλειονότητα των μεγάλων παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχουν αυστηροποιήσει τη νομισματική τους πολιτική επιθετικά για να δαμάσουν τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, το παγκόσμιο χρέος έχει διογκωθεί σε επίπεδο σχεδόν ρεκόρ των 305 τρισεκατομμυρίων δολαρίων , σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών IIF. Το IIF ανέφερε στην έκθεσή του τον Μάιο ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα επιτόκια έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με τη μόχλευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Καθώς το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη δει σημαντική επιβράδυνση στον δανεισμό που θα ωθούσε τη Fed να αναστρέψει την πορεία της, η Georgieva είπε ότι σε συνδυασμό με μια ανθεκτική έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή, θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω.

«Η πίεση που προέρχεται από τα εισοδήματα που αυξάνονται και η ανεργία είναι ακόμα πολύ, πολύ χαμηλή, σημαίνει ότι η Fed θα πρέπει να παραμείνει στην πορεία και ίσως κατά την άποψή μας, ίσως χρειαστεί να κάνει λίγο περισσότερο», είπε.

Προέβλεψε ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 4%, έως και το 4,5%, από περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed μετά την αύξηση του ποσοστού στο 3,7% τον Μάιο, σημειώνοντας το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2022.

Σχετικά με την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης ενός νομοσχεδίου για το ανώτατο όριο του χρέους που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το Σαββατοκύριακο, είπε: «αυτό που έχει συμφωνηθεί, στο πλαίσιο [ότι] συμφωνήθηκε, είναι σε γενικές γραμμές ένα καλό αποτέλεσμα».

«Εκεί που βρίσκεται το πρόβλημα είναι ότι η επαναλαμβανόμενη συζήτηση γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους, κατά την άποψή μας, δεν είναι πολύ χρήσιμη. Υπάρχει χώρος για να ξανασκεφτούμε πώς να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Οικονομία

close menu