Η χρηματοδότησή της Ολλανδικής τράπεζας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φτάσει τα 7,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2025
H ολλανδική τράπεζα ING θα σταματήσει τη χρηματοδότηση σε έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2040 και θα τριπλασιάσει νέους δανεισμούς σε ΑΠΕ τα επόμενα δύο χρόνια ως μέρος της ενημερωμένης στρατηγικής για το κλίμα, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Steven van Rijswijk.
Η απόφαση της τράπεζας πάρθηκε μετά τη συμφωνία που προέκυψε από τις συνομιλίες για το κλίμα στην COP28 στο Ντουμπάι, προκειμένου οι χώρες να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να ενισχύσουν την εξάπλωση των ΑΠΕ αλλά και εξαιτίας της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που υποστηρίζει ότι για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, οι προηγμένες οικονομίες πρέπει να καταργήσουν σταδιακά πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 2040.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η ING θα μειώσει τα δάνεια προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά 35% έως το 2030, μια κίνηση που θα μειώσει τις απόλυτες εκπομπές από το χαρτοφυλάκιό της κατά 50%. Ο τρέχων δανεισμός της στον κλάδο είναι 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ING. «Αρχικά είχαμε πει ότι θα μειώσουμε την έκθεσή μας στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά 50% έως το 2040 και τώρα λέμε ότι θα είμαστε εντελώς έξω», είπε ο van Rijswijk.
Η χρηματοδότησή της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φτάσει τα 7,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, από 2,5 δισ. ευρώ το 2022. Ο στόχος θα σήμαινε ότι η τράπεζα θα πετύχει τον τριπλασιασμό του στόχου της πέντε χρόνια πριν από τη δέσμευση των κυβερνήσεων στο COP28, ανέφερε.
Οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν ολοένα και περισσότερο τις τράπεζες να μειώσουν τις επιβλαβείς για το κλίμα εκπομπές που συνδέονται με τη χρηματοδότησή τους και πολλοί προσπαθούν να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια δανεισμού σε εταιρείες σε τομείς υψηλών εκπομπών, εκτός εάν έχουν σχέδιο μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές αερίων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Ανοδική εκκίνηση με ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη και την υποχώρηση του πετρελαίου
- Delivery: Τέλος στην «παντοδυναμία» των αλγορίθμων – Τι αλλάζει για τους διανομείς σε e-food, Wolt και Box
- ΝΑΚΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- Pizza Fan: Εξοφλήθηκαν μισθοί Οκτωβρίου και ασφαλιστικές εισφορές σε μητρική και franchise
- ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ 03 – 11 – 2026
- FT: Ο Νετανιάχου πιέζει τον Τραμπ για νέα πλήγματα κατά του Ιράν – Στο τραπέζι η επανέναρξη του πολέμου
- ΚΤΕΛ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τρίτη 3 Νοεμβρίου – «Παγωμένοι» οι μισθοί εδώ και 17 χρόνια
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








