Διεθνή

Όλαφ Σολτς: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να ανταπεξέλθουν στα επιτόκια της ΕΚΤ

Ο Γερμανός καγκελάριος υπερασπίστηκε τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων - «Με τι επιτόκια χτίζατε τα σπίτια σας;»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας -κατά τη διάρκεια περιοδείας στη Βαυαρία- ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πρέπει να έχουν πρόβλημα με τα επιτόκια που είναι τώρα στο 4%.

«Ο πληθωρισμός απειλεί την οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική δύναμη των πολιτών. Γι’ αυτό είναι σωστό που η κεντρική τράπεζα κινείται έντονα εναντίον του», δήλωσε ο Σολτς σε προεκλογική εκδήλωση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στη συνέχεια ο Σολτς ανέφερε ότι η πρόσφατη αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων από την ΕΚΤ στο 4% δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα για τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες κατοικιών. «Φίλοι μου, στη Δυτική Γερμανία κατασκευάστηκαν 700.000 διαμερίσματα το 1972. Ξέρετε ποιο ήταν το επιτόκιο τότε; 9.5%!», είπε υπερασπιζόμενος την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ.

«Με τι επιτόκια χτίζατε τα σπίτια σας;»

Ο καγκελάριος, ο οποίος ήταν κάποτε υπουργός Οικονομικών υπό την προκάτοχό του, Άνγκελα Μέρκελ, συνέχισε να κάνει μαθήματα οικονομικής ιστορίας: «Ρωτήστε τους γονείς σας, ή αν βρίσκεται εδώ κάποιος ηλικιωμένος: Με τι επιτόκια χτίζατε τα σπίτια σας;”

Το ακροατήριο του Σολτς, που αποτελούνταν από περίπου 200 ακροατές, παρέμεινε σιωπηλό και η καγκελάριος έδωσε την απάντηση στην ίδια του την ερώτηση: «Επειδή θα ακούσετε, τα χρήματα εξοικονομούνταν τότε. Τα επιτόκια δεν είναι το πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πραγματικός λόγος για την τρέχουσα κρίση στη γερμανική στεγαστική αγορά είναι η λανθασμένη υπόθεση ότι ο αριθμός των πλουσίων στη Γερμανία είναι πολύ μεγάλος.

Οι γερμανικές τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 9,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία την Παρασκευή. Αυτή είναι η πιο απότομη πτώση από το 2000. Πολλοί οικονομολόγοι κατηγορούν την πτώση της στέγασης στην εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ και στην αβεβαιότητα σχετικά με τους νέους ενεργειακούς κανονισμούς της κυβέρνησης.

close menu