Οικονομία

Σκυλακάκης: Έρχονται οι «θερμοημέρες» για το επίδομα σε όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα

Δικαιούχοι είναι όσοι καλύπτουν τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης και δεν επιδοτούνται για άλλο καύσιμο και υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. οι πιθανοί επωφελούμενους - Τα κριτήρια και οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανης

Έκτακτη ενίσχυση για ενεργειακά ευάλωτους, με πιθανούς επωφελούμενους 1,2 εκατ. καταναλωτές και μέγιστο ποσό το τρίμηνο τα 480 ευρώ, ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη Tύπου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Αυτοί που θερμαίνονται με ηλεκτρικό είναι οι μισοί καταναλωτές» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΝ, συμπληρώνοντας πως: «δίνουμε έκτακτη ενίσχυση στους ενεργειακά ευάλωτους. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Είναι 1,2 εκατ. οι πιθανοί επωφελούμενοι, με βάση τις «θερμοημέρες». Δικαιούχοι είναι όσοι καλύπτουν τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης και δεν επιδοτούνται για άλλο καύσιμο».

Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ το μήνα, όση δηλαδή και για το επίδομα θέρμανσης ανά μήνα, το συνολικό κόστος είναι 120 εκατ. ευρώ – από 45 ευρώ το τρίμηνο το ελάχιστο και 480 ευρώ το μέγιστο – με τον κ. Σκυλακάκη να διευκρινίζει ότι οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα κάνουν αίτηση και θα βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος ως μείωση.

Ισχύουν τα κριτήρια επιδόματας θέρμανσης αφαιρουμένων όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης και όσων είναι σε κοινωνικό τιμολόγιο, Α, Β και Γ, πρόσθεσε.

Κριτήρια και πληρωμές

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα (στο εισόδημα) για οικογένειες με παιδιά.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί τον Δεκέμβριο και η πλατφόρμα MyΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η πληρωμή του επιδόματος σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις δόσεις:

  1. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.
  2. Έως τις 29 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  3. Έως τις 28 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

Νέα τιμολόγια από το 2024

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από 1/1/2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 και να το προσφέρουν και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική επισήμανση με τα σταθερά να είναι μπλε, το πράσινο είναι το νέο και αυτό το τιμολόγιο υπάρχει γιατί εάν δεν επιλέξουν οι καταναλωτές κάποιος πρέπει να το επιλέξει. «Δεδομένου ότι οι προμηθευτές έχουν σύγκρουση συμφερόντων επιλέξαμε να το κάνει αυτό η Πολιτεία και που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Οι κατηγορίες των τιμολογίων

Μπλε: Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης

Πράσινο: Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο). Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.

Κίτρινα: Κυμαινόμενα τιμολόγια με τα exposed να έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής.

Πορτοκαλί: Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή

Ρευματοκλοπή

Ο κ. Σκυλακάκης διεμήνυσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα υπάρξουν, πέραν των ποινικών, πειθαρχικά μέτρα. Προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που το διαπράττουν, αλλά και για τους «συνεργούς» ηλεκτρολόγους θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας. Θα ληφθούν και προληπτικά μέτρα αλλά και δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ τα πρόστιμα θα εισπράττονται μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές

Μιλώντας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές τόνισε πως: «Ορίζουμε τον όρο στρατηγικό κακοπληρωτή. Κάποιος που αλλάζει δυο φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές, σε μια πενταετία με αρχή 1-/-2020 και στη συνέχεια πάει να αλλάξει και τρίτη φορά πάροχο, αφήνοντας οφειλές. Η λογική είναι στην τρίτη καίγεσαι. Δεν μπορείς να αλλάξεις προμηθευτή, αφήνοντας χρέη».

Το μπλόκο θα αίρεται αν ο καταναλωτής εξοφλήσει ή διακανονίσει τις οφειλές στον τρέχοντα πάροχό του. Επίσης, θα υιοθετηθεί και το σχήμα που έχει προτείνει η ΡΑΑΕΥ για τη σήμανση των οφειλετών (debt flagging).

Όπως σημείωσε ο υπουργός, οι παρεμβάσεις θα περιορίσουν τις εντολές απενεργοποίησης, ενώ επιλύουν το πρόβλημα αλλαγής προμηθευτή από καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές Επίσης, αναμένεται να περιορίσουν και τα χρέη στη λιανική.

Πρόγραμμα «Απόλλων»

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε το πρόγραμμα «Απόλλων», σκοπός του οποίου είναι με την αξιοποίηση ενέργειας από φωτοβολταϊκά, να αποκτήσουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια κοινωνικά ευάλωτοι πολίτες και να μειωθούν τα ενεργειακά κόστη Περιφερειών και Δήμων.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα για να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ και των ΓΟΕΔ/ΤΟΕΒ. Η σκέψη είναι απλή: να προωθήσουμε την παραγωγή ΑΠΕ για να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών, και κάθε είδους εγκαταστάσεων των Δήμων και των Περιφερειών» ανέφερε.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι ετήσιες δαπάνες των ωφελούμενων από το «Απόλλων» αγγίζουν τα 450 εκατομμύρια. Χάρις στο πρόγραμμα θα επιτευχθεί μείωση κατά 150 εκατ. ευρώ, η οποία συγκρατήθηκε σε αυτό το ύψος, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ισχυρό κίνητρο για ενεργειακή εξοικονόμηση.

Όπως τόνισε η υφυπουργός, θα απαιτηθούν 1,1 GW νέων φωτοβολταϊκών σταθμών με μπαταρίες συνολικής χωρητικότητα 1,1 GWh. Οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των πάρκων θα γίνουν από την πολιτεία, ώστε να επιτευχθεί διαφάνεια και οικονομίες κλίμακας. Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν «ώριμα» φωτοβολταϊκά έργα, τα οποία διαθέτουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης. Με αυτό τον τρόπο, θα επιτευχθεί και τόνωση της αγοράς ΑΠΕ.

Οι κάτοχοι των πάρκων θα αποζημιώνονται από τον ΔΑΠΕΕΠ, με λειτουργική ενίσχυση για 20 έτη. Σε κάθε Περιφέρεια θα συσταθεί μία Ενεργειακή Κοινότητα Πλιτών, στην οποία θα συμμετέχουν οι ωφελούμενοι.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu