Οικονομία

Société Générale: Περιμένει αναβάθμιση της Ελλάδας από Standard & Poor’s και Fitch

Ο γαλλικός οίκος αναμένει μια πρώτη αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό από σταθερό στις 19 Απριλίου και στις 31 Μαΐου από Standard & Poor's και Fitch αντίστοιχα

Η Ελλάδα, έχει προγραμματισμένα ραντεβού με τη Standard & Poor’s και τη Fitch στις 19 Απριλίου και στις 31 Μαΐου αντίστοιχα και ο γαλλικός οίκος Société Générale αναμένει μια πρώτη αναβάθμιση του outlook σε θετικό από σταθερό που είναι σήμερα και από τους δύο, ώστε να ακολουθήσει και αναβάθμιση του αξιόχρεου.

Ο οίκος εκτιμά πως τα ισχυρά θεμελιώδη της οικονομίας δικαιολογούν και με το παραπάνω τη διατήρηση της θετικής τροχιάς των αξιολογήσεων. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε οι δύο αμερικανικοί οίκοι έμμεσα θα πιέσουν και τη Moody’s που ανέκαθεν λειτουργεί πιο ετεροχρονισμένα, ώστε να δώσει το IG.

Να σημειωθεί πως σε σε μια πλήρη και αναλυτική τεκμηρίωση της θέσης τους, σχετικά με τη μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, προχώρησαν πρόσφατα οι αναλυτές της Moody’s, καθώς είχε χυθεί ήδη αρκετό μελάνι – λαμβάνοντας και πολιτικές προεκτάσεις – γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας. Ο οίκος είχε παραθέσει σημαντικά στοιχεία και δομικά ζητήματα της οικονομίας που χρήζουν βελτίωσης, ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να αναρριχηθεί περαιτέρω στον «τοίχο» των αξιολογήσεων, κρατώντας αποστάσεις από τις διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες.

Ευρύτερα, οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν πως ενώ το story της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ γίνεται λιγότερο συναρπαστικό, η προσοχή των αγορών στρέφεται περισσότερο στα θεμελιώδη μεγέθη των ομολόγων της Ευρωζώνης μετά τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα ελλείμματα σε Ιταλία και Γαλλία το 2023. Οι οικονομολόγοι του οίκου προειδοποιούν ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ δυσκολότερα για τα δημοσιονομικά της Ευρωζώνης από το 2025 και μετά, καθώς η αυστηροποίηση δεν μπορεί πλέον να προέλθει από την κατάργηση των έκτακτων μέτρων.

Έτσι, το Φθινόπωρο του 2024 θα αποτελεί την ώρα της κρίσης, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να στείλουν τα προσχέδια των δημοσιονομικών τους σχεδίων στην Κομισιόν τον Οκτώβριο και οι αγορές είναι πιθανό να εστιάσουν σε αυτά.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu