Στα 3,7 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, αυτό γίνεται με την παράλληλη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που σε κάθε περίπτωση είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.
Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, οι οποίες ανήλθαν το Νοέμβριο του 2014 στα 3,8 δισ. ευρώ έναντι 4,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, μειωμένες δηλαδή κατά 500 εκατ. ευρώ.
Ενώ, από το Δεκέμβριο του 2012 έως σήμερα έχουν μειωθεί κατά περίπου 55%.
Συνεπώς, η χώρα, το 2014, θα παρουσιάσει, για 2η συνεχόμενη χρονιά, σημαντικό και αναγκαίο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Επιτυγχάνεται, έτσι, η αναγκαία συνθήκη για την βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ζελένσκι: Ζητά από τους συμμάχους να ασκήσουν «πίεση» στη Μόσχα για το τέλος του πολέμου
- Η Σαντορίνη υποδέχτηκε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο
- Το παράπονο της οικογένειας του δολοφονηθέντος αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη – Τι αναφέρει σε ανάρτησή της
- Υπέρ απόψεων Τσίπρα ο Χαρίτσης αλλά και με αιχμές κατά του Ισραήλ
- Απέρριψε το σχέδιο Στάρμερ για την Ουκρανία, ο Γουίτκοφ
- Νεκρός ο Salah al-Bardaweel, κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς από αεροπορική επιδρομή στη Γάζα
- Πλακιάς προς Οικονόμου: «Και 5 δισ. να σας δώσουν θα τα φάτε κι αυτά…»
- Στάρμερ: Ενέργειες αποπροσανατολισμού από Τραμπ οι δασμοί και η σχέση του με Ζελένσκι
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις