Επιχειρήσεις

Στις 9 Μαΐου η εισαγωγή της Ferrovial στο Nasdaq

Ο πρόεδρος της Ferrovial, Rafael Del Pino Calvo-Sotelo.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ισπανική εταιρεία στον κλάδο των υποδομών με το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της να είναι στο εξωτερικό

Η ισπανική εταιρεία Ferrovial αναμένεται να θέσει τις μετοχές της υπό διαπραγμάτευση στο Nasdaq γύρω στις 9 Μαΐου, ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή η διοίκησή της. Η εταιρεία που κατασκευάζει και διαχειρίζεται αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια και ενεργειακά έργα δήλωσε ότι είχε υποβάλει αίτημα για να επιτυχυνθεί η διαδικασίας εισαγωγής των μετοχών της στην SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ).

Για να επιταχύνει την εισαγωγή της η εταιρεία μετέφερε την έδρα της στην Ολλανδία από την Ισπανία. Οι κοινές μετοχές της Ferrovial θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση στο Nasdaq με το σύμβολο “FER”.

Θα είναι η πρώτη εταιρεία που η μετοχή της είναι στον ισπανικό γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου της Μαρδίτης και ταυτόχρονα θα εισαχθεί στο Nasdaq.

Επί του παρόντος, οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο ισπανικό χρηματιστήριο μπορούν να διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ μόνο με τη χρήση αμερικανικών αποθετηρίων τίτλων (ADR) ή άλλων έμμεσων μέσων χωρίς πρόσβαση σε δείκτες μετοχών των ΗΠΑ.

Η Ferrovial ξεκίνησε διπλή εισαγωγή στα χρηματιστήρια του Άμστερνταμ και της Μαδρίτης τον περασμένο Ιούνιο και παράλληλα προχώρησε τη διαδικασία για εισαγωγή στις ΗΠΑ που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τα τέλη του 2023. Πάντως, η ισπανική κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τη Ferrovial να εγκαταλείψει το σχέδιό της για εισαγωγή σε ξένα χρηματιστήρια.

Η Ferrovial, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 25,3 δισ. ευρώ πραγματοποιεί το 82% των εσόδων της στο εξωτερικό (μετά των άλλων είχε το 25% της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου και το πούλησε στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και στη γαλλική Ardian).

Η αγορά των ΗΠΑ αντιπροσώπευε το 71% των συνολικών επενδύσεων της εταιρείας το 2023.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια αγορά στην οποία αναπτύσσουμε δρόμους με διόδια για περισσότερα από 20 χρόνια. Αυτήν τη στιγμή διαχειριζόμαστε περιουσιακά στοιχεία στο Τέξας, τη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα και αναπτύσσουμε το New Terminal One στο αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη”, δήλωσε ο Rafael del Pino , ο πρόεδρος της Ferrovial.

Πέρασμα και από την Ελλάδα 

Να θυμίσουμε πως η Ferrovial συμμετείχε στην κοινοπραξία της Κεντρικής Ελλάδος και Ιόνιας Οδού (33,34% και 21,41% αντίστοιχα η συμμετοχή της) και πούλησε το μερίδιό της στη ΓΕΚ Τέρνα το 2018 έναντι 85 εκατ. ευρώ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu