Η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν είναι ορόσημο, αλλά μπορεί να μην οδηγήσει πουθενά ή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εδαφικές παραχωρήσεις, όπως οι Ευρωπαίοι φοβούνται
Η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν, που θα διεξαχθεί την Παρασκε-ή αήμερα στις 15 Αυγούστου στην Αλάσκα, υπόσχεται να είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες διπλωματικές στιγμές της χρονιάς. Επισήμως, στόχος είναι η αναζήτηση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ανεπισήμως, η Ευρώπη ανησυχεί γιατί οι συνομιλίες μπορεί να οδηγήσουν σε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, κάτι που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η ΕΕ το απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Μέχρι στιγμής, ούτε η Ουκρανία ούτε η Ευρώπη έχουν λάβει πρόσκληση. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη αποκλείσει οποιαδήποτε παραχώρηση εδαφών ή πάγωμα της σύγκρουσης στις σημερινές γραμμές μετώπου. Όπως υποστηρίζει, η υποχώρηση θα ενθάρρυνε τη ρωσική επιθετικότητα και δεν θα την αναχαίτιζε.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, βλέπει κίνητρα πίσω από τη ρωσική πρόταση για κατ’ ιδίαν συναντήσεις.
«Ο Πούτιν θέλει μια φωτογραφία με τον Τραμπ και την άρση κυρώσεων, πιθανότατα θα πετύχει και τα δύο», σχολιάζει. «Το ερώτημα είναι: τι θα θεωρήσουν οι ΗΠΑ επιτυχία; Αν ο Ζελένσκι είναι εκεί, θα είναι σίγουρα ένα μήνυμα».
Στις Βρυξέλλες, η ατμόσφαιρα είναι ασυνήθιστα πυκνή για Αύγουστο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα, ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός πριν από οποιαδήποτε συμφωνία και ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στη Μόσχα. Η Κάλας υπογραμμίζει: «Ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να ανταμείβεται. Διαφορετικά, η επιθετικότητα θα γίνει διεθνές προηγούμενο».
Η απουσία της Ευρώπης από τη διαδικασία δεν είναι τυχαία. Από την επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο, η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει, μέσω του απεσταλμένου της Κιθ Κέλογκ, ότι η ΕΕ δεν θα συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Παρά την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταφέρει να ανατρέψουν την απόφαση.
Την Τετάρτη, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς θα συντονίσει τηλεδιάσκεψη μεταξύ Ζελένσκι, Τραμπ και Ευρωπαίων ηγετών, με την ελπίδα να ακουστεί και η δική τους φωνή πριν από την Αλάσκα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ElvalHalcor: Ο Νίκος Καλλέργης νέος επικεφαλής Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων
- ElvalHalcor: Ισχυρά κέρδη προ φόρων 158,5 εκατ. ευρώ και τζίρος 2,2 δισ. στο α΄ εξάμηνο
- ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε. - Ανακοίνωση Αλλαγής Ανώτατων Διευθυντικών Στελεχών
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΑΘΕ λόγω ασφαλτικών εργασιών – Τι αλλάζει στον κόμβο Θήβας
- QUALITY AND RELIABILITY Α.Β.Ε.Ε. - Ανακοίνωση Αγοράς Ιδίων Μετοχών
- ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε. - Δελτίο τύπου Αποτελεσμάτων Α’ Εξαμήνου 2026
- Στενά του Ορμούζ: Το σχέδιο του Ομάν και η σύγκρουση για τα τέλη διέλευσης – Τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο
- Τραμπ: Οι νέοι δασμοί «κάνουν το ίδιο πράγμα» με εκείνους που απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








