Διεθνή

Τράπεζα της Αγγλίας: Σήκωσε «χειρόφρενο» στις αυξήσεις επιτοκίων – Διατήρησε το 5,25%

Τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται περισσότερο από το αναμενόμενο

Τέλος στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ο οποίος συμπεριέλαβε 14 συνεχόμενες αυξήσεις, έβαλε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) μετά τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται περισσότερο από το αναμενόμενο.

Είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021 που δεν αυξάνει τα επιτόκια, τα οποία διατήρησε στο 5,25%.

Στο τραπέζι η παύση της αύξησης των επιτοκίων

Τέσσερα μέλη – οι Jon Cunliffe, Megan Greene, Jonathan Haskel και Catherine Mann – ψήφισαν υπέρ της αύξησης  στο 5,5%.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για κάποια επίδραση της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στην αγορά εργασίας και στη δυναμική της πραγματικής οικονομίας γενικότερα», ανέφερε η MPC σε ανακοίνωσή της.

Aναθεώρησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε μόλις 0,1% από την πρόβλεψη του Αυγούστου για 0,4% ενώ κατέδειξε σαφείς ενδείξεις αδυναμίας στην αγορά κατοικίας.

Η ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους είναι πιθανό να είναι ασθενέστερη από τις προηγούμενες προβλέψεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BoE.

Η αύξηση ρεκόρ στις αμοιβές των εργαζομένων, η οποία αποτελούσε μεγάλη ανησυχία για την κεντρική τράπεζα, δεν υποστηριζόταν από άλλα μέτρα της αγοράς εργασίας, σημείωσε, υποδηλώνοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BoE ανέμεναν ότι σύντομα θα επιβραδυνόταν.

«Ο πληθωρισμός ΔΤΚ αναμένεται να μειωθεί σημαντικά περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, αντανακλώντας τον χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό ενέργειας, παρά τις ανανεωμένες ανοδικές πιέσεις από τις τιμές του πετρελαίου», ανέφερε η BoE.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς

Οι επενδυτές αύξησαν την Τετάρτη τα στοιχήματα ότι η Τράπεζα θα διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τις προσδοκίες για τον Αύγουστο.

Ο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε στο 6,7%  σε ετήσια βάση τον Αύγουστο έναντι το 6,8% τον Ιούλιο,έναντι προβλέψεων ότι θα αυξηθεί στο 7%.  Ο δομικός  ΔΤΚ – ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού – υποχώρησε στο 6,2% από το 6,9% του Ιουλίου.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, οι αγορές χρήματος ήταν μοιρασμένες περίπου 50-50 σχετικά με το αν η Τράπεζα θα κάνει παύση ή θα επιλέξει άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, προτού ταλαντευτούν ξανά σε 60-40 υπέρ της αύξησης την ώρα πριν από την απόφαση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας βαδίζει σε ένα στενό μονοπάτι μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της πτώσης της μέχρι στιγμής εκπληκτικά εύρωστης οικονομίας σε ύφεση. Το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο, ενώ πολλές βρετανικές εταιρείες εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τα κέρδη τους την Τρίτη.

close menu