Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 9,9% για το συνολικό προσωπικό σε έρευνα και ανάπτυξη και κατά 10,2% για τους ερευνητές σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης - Στο 1,5 δισ. ευρώ οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα
Αύξηση παρουσίασαν οι δαπάνες και το προσωπικό σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2022 που δημοσιεύει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ως η αρμόδια εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, τα οποία και απεστάλησαν στη Eurostat.
Αναλυτικότερα, το 2022 οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν 3,08 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 16,6% σε σχέση με το 2021. Έτσι, το ποσοστό δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 1,49% του ΑΕΠ από 1,46% το 2021. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο τομέας των επιχειρήσεων συνεχίζει να έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις συνολικές δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης παρουσιάζοντας αύξηση 21,6% σε σχέση με το 2021 καθώς πραγματοποιήθηκαν δαπάνες συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ . Ακολουθεί ο τομέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στον οποίο πραγματοποιήθηκαν δαπάνες αυξημένες κατά 13,9% σε σχέση με το 2021. Στον κρατικό τομέα, οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης σημείωσαν αύξηση κατά 9,7% σε σχέση με το 2021. Τέλος, στον τομέα των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων το 2022 οι συνολικές δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ήταν αυξημένες κατά 13,4% σε σχέση με το 2021.
Όσον αφορά στην απασχόληση, ο αριθμός των Ισοδυνάμων Πλήρους Απασχόλησης (ΙΠΑ), που αποδίδουν θέσεις πλήρους απασχόλησης, αυξήθηκε κατά 9,9% για το συνολικό προσωπικό σε έρευνα και ανάπτυξη και κατά 10,2% για τους ερευνητές σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το συνολικό προσωπικό το 2022 ανέρχεται σε 67.813 θέσεις πλήρους απασχόλησης και οι ερευνητές σε 49.960 θέσεις. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στον τομέα των επιχειρήσεων. Στον τομέα αυτό η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 13η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Reuters: Οι ΗΠΑ δίνουν προθεσμία στην ΕΕ μέχρι το 2027 να αναλάβει το «βάρος» του ΝΑΤΟ
- Κύπρος: Ανασχηματισμός με νέο υπουργό Ενέργειας
- Διπλωματικές πηγές: Το ΥΠΕΞ είχε προβεί στις δέουσες ενέργειες για τη λάθος απεικόνιση χάρτη σε εγχειρίδιο της ΕΕ
- Ευρωπαϊκές αγορές: Μεικτά πρόσημα με σχεδόν αμετάβλητο τον Stoxx 600
- Συνάντηση Πιερρακάκη με πρέσβεις ΕΕ: Ανάγκη ολοκλήρωσης της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων
- Reuters: ΕΕ και G7 εξετάζουν πλήρη απαγόρευση ναυτιλιακών υπηρεσιών στη Ρωσία, αντί του πλαφόν στις εξαγωγές πετρελαίου
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές από 8 μέχρι 12 Δεκεμβρίου
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε λειτουργία ξανά η βασική γραμμή από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








