Κρίσιμο έτος αποτελεί για το ελληνικό χρέος το 2033 καθώς τότε λήγει η περίοδος χάριτος καταβολής των τόκων για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων
Οφελος προσδοκά να αποκομίσει η ελληνική πλευρά από τις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Για την Ελλάδα το ζητούμενο είναι να μην λαμβάνονται υπόψη οι αμυντικές δαπάνες στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Επίσης, μελετάται ειδική μεταχείριση του ελληνικού χρέους το 2033, όταν θα τελειώσει η περίοδος χάριτος κατά την οποία δεν καταβάλλονται τόκοι.
Χατζηδάκης για αμυντικές δαπάνες: Το πάγιο ελληνικό αίτημα εξαίρεσης από το έλλειμμα συγκεντρώνει συναίνεση των κρατών
«Το πάγιο αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος συγκεντρώνει πλέον την συναίνεση των κρατών μελών και αυτό είναι μια πολύ σημαντική είδηση για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Κρίσιμο έτος αποτελεί για το ελληνικό χρέος το 2033 καθώς τότε λήγει η περίοδος χάριτος καταβολής των τόκων για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων. Δαπάνη που θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση του χρέους. Η χώρα μας το 2033 θα κληθεί να αποπληρώσει χρέος ύψους 16,6 δισ. ευρώ από 9,09 δισ. το 2032.
Το ελληνικό σχέδιο μείωσης του χρέους και η υποχρέωση καταβολής τόκων από το 2033
«Σημαίνει ότι τότε θα πρέπει να έχουμε ρίξει το χρέος πολύ χαμηλά, ούτως ώστε προσθέτοντας τα τοκοχρεολύσια αυτών των 250 δις, οι ανάγκες να είναι περίπου όσο είναι σήμερα, να μην είναι πολύ μεγαλύτερες. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές αυτό» επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδα, Γιάννης Στουρνάρας.
Ωστόσο στα κείμενα που είναι υπό διαπραγμάτευση υπάρχει ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο :
«Η σχετική έκτακτη αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην εφαρμογή της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους».
Εδώ και ενάμιση χρόνο η Ελλάδα έχει καταρτίσει σχέδιο μείωσης του χρέους μέσω πρόωρων αποπληρωμών. Την Παρασκευή αναμένεται μία ακόμα πρόωρη εξόφληση δόσεων ύψους 5,3 δις. ευρώ για τα έτη 2024-2025 από το δάνειο του πρώτου μνημονίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς αποκτούν πρόσβαση στα 150 δισ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η εξαγορά της “Ελληνικές Φάρμες” από την Leader
- Παπαθανάσης: Πρόσκληση μέσω ΕΣΠΑ για την εξωστρέφεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 200 εκατ. ευρώ
- Πιερρακάκης από Ecofin: Υποστηρίζουμε το ψηφιακό ευρώ
- Ρολόγια IANOS δώρισε το Ίδρυμα Λασκαρίδη στους «ΟΥΚάδες»
- ΟΗΕ: Η νέα προθεσμία Τραμπ για τους δασμούς παρατείνει την αστάθεια
- Vodafone – Generation Next: Ολοκληρώθηκε ο 3ος κύκλος δωρεάν μαθημάτων STEAM για 400 εκπαιδευτικούς
- Βουλγαρία: Ανάβει “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες για ένταξή της στη ζώνη του ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις