Δηλαδή πάνω από 36.000 θέσεις εργασίας
Μειώνεται, αν και δεν παύει να υφίσταται, το κενό στο προσωπικό που εργάζεται στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της HOTREC, την προηγούμενη χρονιά, οι ελλείψεις προσωπικού στη χώρα μας στον τουριστικό κλάδο έφτασαν στο 14%, δηλαδή σε περίπου 36.145 από το σύνολο των 263.026 θέσεων εργασίας. Η HOTREC (Hotels, Restaurants & Cafés in Europe) είναι η ευρωπαϊκή ομπρέλα που εκπροσωπεί τους εθνικούς φορείς του κλάδου της φιλοξενίας (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες) και δραστηριοποιείται ενώπιον των θεσμών της ΕΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου, την προώθηση συνεργασιών και την ανταλλαγή γνώσης.
Όπως παρατηρεί η HOTREC, μάλιστα, υπάρχει ανομοιογένεια στην εικόνα ανάμεσα στα κράτη μέλη, καθώς σε άλλες χώρες υπάρχει αύξηση απασχόλησης και σε άλλες εξακολουθούν να καταγράφονται κενά που επιδρούν στην ποιότητα της εξυπηρέτησης.
Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά μετά την πανδημία, υπήρξε καθοδική πορεία στην απασχόληση, με τις κενές θέσεις να ξεπερνούν τις 50.000. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έρευνα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα πέρα από την καθαρή έλλειψη εργατικού προσωπικού, όπως το κενό στις δεξιότητες των εργαζομένων. Με βάση τα όσα αναφέρει, οι επιχειρήσεις χρειάζονται πλέον εργαζόμενους με ψηφιακές ικανότητες, γνώσεις βιωσιμότητας και ενισχυμένες δεξιότητες εξυπηρέτησης πελατών, πέρα από τις παραδοσιακές επιχειρησιακές ειδικότητες, κάτι το οποίο φέρνει δυσκολίες στην απασχόληση αρκετών απασχολούμενων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Θάνατος Μαζωνάκη: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες του ΙΣΑ – Kαι σε βάθος 5ετίας
- Ο Γένσεν Χουάνγκ απορρίπτει τους νέους κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Eurostat: Οριακή υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη τον Ιούλιο – Πτώση 2% στην Ελλάδα
- ΤτΕ: Ελλειμμα 4,6 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο του 2026
- Eurostat: Στο 3,1% η αύξηση του κόστους εργασίας στην Ευρωζώνη το β΄τρίμηνο – Στο 3,9% η Ελλάδα
- Η Wide Media Group ενισχύεται στο ραδιόφωνο με KISS FM, REBEL FM και νέα αθλητική συχνότητα
- Φον ντερ Λάιεν: Ο Καναδάς πρώτο «συνδεδεμένο μέλος» της ΕΕ – Το σχέδιο για ενέργεια, άμυνα, AI και «περιορισμό» Κίνας
- Στην τελική ευθεία η Συνταγματική Αναθεώρηση με τη δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια (LIVE)
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








